Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne raylı sistemlerin yapılacağı müjdesini verdi. "Dünyanın en geniş köprüsü" unvanına sahip olan mega proje, bu özelliğiyle birlikte yeni bir unvan kazanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne raylı sistemlerin yapılacağı müjdesini de verdi.
Erdoğan, konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu:
“Bölünmüş yol dediğin zaman 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmış, şimdi sadece bizim bu dönemde 28-29 bin kilometreye ulaştı. Eğer bu bir koalisyon hükümeti olsaydı, biz bu yolları, köprüleri yapabilir miydik? Şurada Yavuz Sultan Selim Köprüsünü yaptık, Yavuz Sultan Selim Köprüsünün ortasından da inşallah raylı sistemi yapacağız. Şu anda onun hazırlıkları içerisindeyiz. Raylı sistem onun üzerinden geçtiği zaman ki yaklaşık 110 kilometrelik bir sistem bu. Bu Türkiye’de değil, dünyada ayrı bir hava oluşturacak. Aynı şekilde şu anda Çanakkale Köprüsü, dünyada ilk üçün içerisinde, böyle bir köprü. Bunlarla biz iftihar ediyoruz. İstanbul-İzmir arasını 7,5 saatten 3 saat 15 dakikaya düşürmek bunlar rastgele olaylar değil. İşte bütün bunlar şu andaki hükümet etme yapısının bize kazanımlarıdır.”
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ’NÜN GÖZ DOLDURAN ÖZELLİKLERİ
Yapımı 3 milyar dolara mal olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2013’te İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü olan 29 Mayıs’ta açıldı. Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte bitirilen 3. boğaz köprüsü, “Yap-İşlet-Devret” modeliyle inşa edildi. 1408 metre açıklığı bulunan ve toplam uzunluğu 2164 metre olan köprü, 27 ayda bitirildi.
YENİ UNVANI ÜZERİNDE RAYLI SİSTEM BULUNAN DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 8 şeridi karayolu 2 şeridi ise demiryolu olmak üzere 10 şeritli olarak planlandı.
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle dünyada ilk olacak. Yavuz Selim Köprüsü’nün, raylı sistemlerin tamamlanmasıyla yeni unvanı "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
ÇİN İLE AVRUPA’YI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demiryolu, Çin ile Avrupa arasında tamamlanması hedeflenen “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin önemli bir geçiş güzergahı olacak.