Van Gölü’nde suların çekilmesiyle Bitlis’in Tatvan ilçesi kıyılarında yüzlerce yıllık olduğu öngörülen tarihi toplu mezar alanı ortaya çıktı.

Van Gölü, son yıllarda yeni keşiflerle gündeme gelmeye başladı. Bir süredir Bitlis ve ilçelerinde tanıtım ve keşif maksatlı su altı dalışları gerçekleştiren Venuma Dağcılık ve Su Altı Sporları Topluluğu, Tatvan’da tarihi bir keşfe imza attı. Son yılların en fazla su çekilmesinin yaşandığı Van Gölü’nde keşfe çıkan topluluk üyeleri, Tatvan ilçesinin Adabağ köyü mevkiinde göl içinde büyük bir mezarlık alanı tespit etti. Adabağ köyünün alt kısımlarında bulunan ve Van Gölü’ndeki su çekilmesi sonrası ortaya çıkan mezarlık alanının yüzlerce yıllık tarihi geçmişi olan bir alan olduğu ön görülüyor. Havadan da görüntülenen alanda, göl içinde kalmış onlarca mezarlık olduğu tespit edildi.

Mezarlık alanında yer alan mezar taşlarının bazılarında haç işaretleri yer alırken, büyük kısmında ise Ahlat ilçesinde bulunan Selçuklu Mezarlığındaki mezar taşları üzerinde yer alan motiflere benzer motiflerin yer aldığı görüldü. Mezarlık alanının kaç yıllık olduğu ve hangi döneme ait olduğu konusunda kati bilgilere ulaşılması için Venuma Dağcılık ve Su Altı Sporları Topluluğu üyeleri tarafından çalışma başlatılırken, göl içinde yıllarca sağlam şekilde kalan tarihi alanın Bitlis tarihi için önemli bir destinasyon olarak kayda geçmesi hedefleniyor.

Yorumlar 0 Yorum Var