Elektrikli scooterları yasaklayan ilk Avrupa başkenti olan Paris, söz konusu araçların dünyaya yayılmasında da önemli bir rol oynamıştı. 2018 yılında paylaşımlı elektrikli scooterlar, ilk olarak Paris pazarına açılmıştı.

Paris halkı ve belediyesi beş yıldır elektrikli scooterların kentte yarattığı problemleri tartışıyordu. Yasak kararının alınmasının ardından kentteki 15 bin elektrikli scooter dün gece toplatıldı.

GÜVENLİK ENDİŞELİ ARTMIŞTI

Özellikle gençler tarafından tercih edilen elektrikli scooterlar, yıllarca siyasetçilerden de tepki gördü.

Güvenlik endişeleri, yayaların stres altında olması ve şehir sokaklarının yığınlar halinde park edilmiş scooterlar tarafından tıkanması konusunda uyarılar yapılıyordu.

2020 yılında, elektrikli scooterların tehlikeli kullanımı yönündeki şikayetlerin ardından Paris Belediyesi, operatör sayısını sınırlayan ve hızları otomatik olarak takip edip sınırlayan dünyanın en katı elektrikli scooter düzenlemelerini getirdi. Ancak bu, tartışmaları yatıştırmak için yeterli olmadı.

REFERANDUMDA YÜZDE 90 "YASAKLANSIN" KARARI ÇIKMIŞTI

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nisan ayında scooterlar için bir referandum düzenledi. Paris halkının yüzde 90'ı bu referandumda, scooterların yasaklanması yönünde oy kullandı. Referanduma katılım yüzde 7,5'ta kalsa da, Hidalgo kararı devreye soktu.

Elektrikli scooterlar genellikle kısa mesafeler için kullanılıyor. Paris Belediyesi, kentin toplu taşıma ağının ve bisiklet yollarının halka yetmesi gerektiğini düşünüyor.

HALK KENDİ SCOOTERLARINI KULLANMAYA DEVAM EDEBİLECEK

Paris Belediyesi, sadece paylaşımlı elektrikli scooterları yasakladı. Yani Paris halkı, kendi elektrikli scooterlarını satın aldıkları takdirde bunları sokakta kullanabilecek.

2021'DE 24 KİŞİ ÖLDÜ

2021 yılında, Fransa genelinde elektrikli scooterlar nedeniyle yaşanan kazalarda biri başkentte olmak üzere 24 kişi hayatını kaybetti.

Geçen yıl ise Paris'te 3'ü ölümlü olmak üzere toplamda 459 kaza meydana geldi.

Yorumlar 0 Yorum Var