Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) ile bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Öte yandan Türkiye tüm depoları doldurarak kışa hazırlığını tamamladı.

AA muhabirinin Uluslararası Gaz Birliği'nin "2023 Dünya LNG Raporu"ndan derlediği verilere göre, dünya genelinde 26 ülkede 43 FSRU bulunuyor.

Türkiye, FSRU sayısı bakımından dünyada 3. sırada yer alıyor. Brezilya 6 FSRU ile ilk, Endonezya 5 FSRU ile 2. sırada yer alırken, onları üçer FSRU ile Türkiye ve Almanya takip ediyor. Türkiye'deki FSRU'lar toplam gazlaştırma kapasitesi açısından da dünyada ilk sıralarda yer alıyor.

Geliştirdiği altyapı projeleriyle doğal gazda arz güvenliğinin artırılmasına yönelik stratejik adımlar atan Türkiye için FSRU tesisleri başlıca yatırımları arasında yer alıyor.

İlk FSRU terminalini 2016'da İzmir'de devreye alan Türkiye'nin Dörtyol FSRU ve Saros FSRU olmak üzere BOTAŞ'ın işlettiği iki tesisi daha bulunuyor.

Farklı kaynak ve ülkelerden deniz yoluyla getirilen LNG, gemiden gemiye aktarımla bu FSRU'larda depolanıyor ve ihtiyaç halinde yeniden gazlaştırılarak ana iletim hattına veriliyor.

Boru hatlarına bağlı kalmadan gaz tedarikine imkan veren ve arz esnekliğine katkı sağlayan FSRU terminallerinin, birçok ülkede depolama ve yeniden gazlaştırma çözümü olarak uzun yıllar önemini koruması bekleniyor.

HATAY, İLK TÜRK BAYRAKLI FSRU GEMİSİ ERTUĞRUL GAZİ'YE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi FSRU, 25 Haziran 2021'de işletmeye alındı.

Ertuğrul Gazi FSRU Operasyon Müdürü Hakan Boyracı, AA muhabirine, Dörtyol deniz terminalinde iki farklı operasyon gerçekleştirildiğini belirterek, "Ham petrol boru hattı işletmeciliğindeki operasyonlarımız 1967 yılında başlamıştır. FSRU terminal işletmeciliği kapsamında operasyonlarımız ise 7 Şubat 2018 tarihinde başladı. Bu tarihte dünyanın en büyük FSRU gemisi olan MOL FSRU Challenger terminalimizde hizmet vermeye başlamıştı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar 0 Yorum Var