İsveç basına göre Türkiye, İsveç'in silah ihracatının önündeki engellerin kaldırılması şartıyla İsveç'in NATO üyeliğine sıcak baktığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istek listesinin başında savaş uçağı Jas Gripen 39'un olduğu iddia edildi.

İsveç Savunma Üniversitesi'nde Savunma Sistemleri Kıdemli Öğretim Görevlisi Martin Lundmark, Türkiye ile NATO anlaşmasındaki noktalardan birinin de İsveç'in Türkiye'ye silah ihracatına izin vermesi olduğunu söylüyor.

Şu anda İsveç Türkiye'ye silah satmıyor, ancak İsveç'in NATO'ya katıldığında bu durumun değişebileceği belirtildi.

İSVEÇ SAVUNMA UZMANI: TÜRKİYE'NİN İSTEK LİSTESİNİN BAŞINDA SAVAŞ UÇAKLARI YER ALIYOR

"Gripen satın almayı kesinlikle düşünmüşlerdir ve böyle bir talepte bulunabilirler. Bu durumda, bugün birkaç ay öncesine göre daha farklı bir değerlendirme yapılacaktır" diyor Lundmark.

Lundmark'a göre böyle bir anlaşma pek olası değil ama imkansız da değil. NATO ve F-35 savaş uçaklarını Türkiye'ye satmayı reddeden ABD ile birlikte düşünülmesi gerekecek.

İSVEÇ SAVUNMA UZMANINA GÖRE 'HER ŞEYİ ONLARDAN SATIN ALMAK' İSTİYORUZ

Martin Lundmark, Türkiye'nin İsveç'ten füze sistemleri, komuta ve kontrol sistemleri, zırhlı mermiler ya da topçu radarları satın almasının daha muhtemel olduğunu söylüyor.

BAHSEDİLEN JAS 39 GRİPEN SAVAŞ UÇAĞI HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP?

Martin Lundmark'a göre, istek listesinin başında muhtemelen Jas 39 Gripen savaş uçağı yer alıyor.

Saab JAS 39 "Gripen" İsveç uzay ve havacılık şirketi Saab tarafından üretilen hafif tek motorlu çok maksatlı savaş uçağıdır. İsveç hava kuvvetlerindeki Saab 35 Draken ve 37 Viggen uçaklarının yerini alması için tasarlanmıştır. Uçak şu anda İsveç, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Güney Afrika ve Brezilya hava kuvvetlerinin hizmetindedir.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Humprey 30.11.2023 21:33
    İsveç natoya katıldıktan sonra Turkiye'ye silah satarız tamamen yalan bu amerikanın oyunu inanmayın katarın elinde her tür amerikan savaş uçağı var katar bize kiralar veya verir araplar bize mecbur Türkiye'nin güzel insanlarına güzel vatamizda oturabilirmak istiyorlar
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek