Ankara'da, İnsan Hakları Günü kapsamında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve Kırım Tatar halkı lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun katılımıyla İşgal Altındaki Ukrayna'da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları Toplantısı düzenlendi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan olaylara nedeniyle insani şartlardan uzak yaşayan Kırım Türkleri’ne dikkati çekmek için “İşgal Altındaki Ukrayna’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” toplantısı düzenlendi. Toplantıda bölgede yaşayan insanların sorunları ele alındı.

'KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ BİR İNSAN HAKLARI HAREKETİYDİ'

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, insan haklarının önemini vurgulayarak, “Bu siyasetle alakalı olan bir hak değil. İnsan olmanın getirdiği bir hak. Kırım Tatar milli hareketi aynı zamanda bir insan hakları hareketiydi. Sovyetler birliği zamanında kırım tatar milli hareketi, milli hareket olarak nam kazandı ama aynı zamanda dünyada insan hakları olarak danam kazandı, itibar kazandı saygı gördü. Rusya Ukrayna’yı işgal etti, burada savaş suçu işliyor ve soykırım uyguluyor. Ukrayna halkı burada kendi topraklarını koruyor” diye konuştu.

Büyükelçi Bodnar konuşmasında, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında, özellikle de Kırım'da insan hakları alanında yaşanan sorunların yalnızca temel hak ve özgürlüklerin ihlaliyle ilgili olmadığını, aynı zamanda uluslararası sorumluluk meselesiyle ve küresel tepki ihtiyacıyla da ilgili olduğunu belirtti.

Yorumlar 0 Yorum Var