AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" toplantısında İstanbul'a ilişkin plan ve projelerini açıkladı. Kurum kentsel dönüşüme ilişkin İstanbullulara müjde üstüne müjde verdi.

Son dakika haberi... Depremin bir milli güvenlik sorunu olduğunun altını çizen Kurum, "İstanbul'da tek riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız." ifadelerini kullandı.

"İlk kez açıklıyorum" diyen Murat Kurum "100 bin sosyal konut üreterek bu konutları kiralayacağız. Konutlar satılmayacak. Çok uygun bedellerle kiralanacak. Yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirlileri koruyacağız. 39 ilçemizin tamamına ve en riskli bölgelerde ofislerimizi kuracağız." ifadelerini kullandı.

Murat Kurum'un konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde;

15 gündür sahadayız. Her gittiğim yerde insanımız bana depreme hazırlık noktasında ne yapacağımızı, kentsel dönüşümü soruyorlar. Biz de hep söylediğimiz gibi; deprem terörle mücadele kadar önemlidir, bir milli güvenlik sorunudur diyoruz. Evet, İstanbulluların gündemi depremdir, dönüşümdür. 

Biz sizlere, annelerimize, çocuklarımıza; afetlere dirençli bir İstanbul vaad ediyoruz. Bizim şu an 39 ilçemizde toplam 7,5 milyon evimiz ve işyerimiz var. Bunun 1,5 milyonu maalesef risk altında. 600 bin konutumuzun bugünden tezi yok acilen dönüştürülmesi gerekiyor. 

2019 yerel seçimlerinden önce; “deprem seferberliği ilan ediyoruz” denmişti. “İstanbul’u 5 yılda depreme hazırlayacağız” denmişti. “Her yıl 20 bin, 5 yılda 100 bin konut dönüştüreceğiz” hedefi konulmuştu. “15 bin sosyal konutu süratle bitireceğiz” vaadi verilmişti. 

Aslına bakarsanız bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum işte budur; söz verdiğinin yüzde 5’ini bile yapamamaktır. 

Büyükşehir belediyesi ürettiği bu konut sayısıyla, bizim bir ilçe belediyemizin bile başarısının yarısına ulaşamadı. Gerçekten de iddia ettikleri gibi; bu hızla giderlerse dönüşümü 100 yılda bitirebilirler.

Dönüşüm meselesi ciddiyet ister, sorumluluk duygusu ister. Çünkü bu, insanımızın barınma hakkıdır, güvenli yaşama hakkıdır.

Milletimizin bu haklarını bugüne kadar kimsenin insafına terk etmedik, bundan sonra da asla terk etmeyeceğiz. 

Değerli İstanbullular, müsterih olun, bizlere güvenin. Çünkü biz dün Kastamonu’daki, Rize’deki Bartın’daki sellerde, Antalya Muğla’daki yangınlarda, Elâzığ’da, Malatya’da ve İzmir’deki depremlerde 46 bin konutu nasıl bitirdiysek; en son asrın felaketinin yaşandığı 11 ilimizde, 3 ayda 180 bin konutun inşasına nasıl başlattıysak; 1 Nisan sabahı görevi aldığımızda da İstanbul’un kaybettiği yılları süratle telafi edeceğiz. 

Çünkü bizim derdimiz var! Biz, annelerimizin evlerinde güven ve huzurla yaşamasını istiyoruz. Hiçbir ailemizin acılar yaşamaması için; elimizden gelen en yüksek iradeyi ortaya koymak istiyoruz. 

Planlı programlı bir şekilde, ekip ruhuyla hareket ederek; İstanbul’un en riskli yerlerinden başlayarak bir an önce işe koyulacağız.

İstanbullulara söz! İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız. Bunun için de; ülkemizin kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm hamlemizi süratle başlatacağız. 5 yılda 39 ilçemizde; yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkilerini odağına alan, nüfusu tek bir kişi bile artırmayacak olan tam 650 bin konut inşa edeceğiz. 

Yeni güvenli, huzurlu yuvalarımızın 300 binini, “adeta bilinçli bir şekilde” durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacağız. 

15 Nisan’da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden diyerek; 700 bin lira hibe destek vereceğiz. İlave olarak; 700 bin lira kredi desteği, 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda tamamlayacağız!

Yine 250 bin yuvamızı da; vatandaşımızı ve özel sektörümüzü destekleyerek dönüştüreceğiz. Dönüşecek evin bulunduğu alana dair, “Kolaylaştırıcı Dönüşüm Planı” dediğimiz gerekli imar düzenlemelerini hemen hayata geçireceğiz. 

100 BİN KİRALIK SOSYAL KONUT: SATILMAYACAK, ÇOK UCUZA KİRALANACAK

100 bin sosyal konut üreterek bu konutları kiralayacağız. Konutlar satılmayacak. Çok uygun bedellerle kiralanacak. Yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirlileri koruyacağız. 39 ilçemizin tamamına ve en riskli bölgelerde ofislerimizi kuracağız. Ne yapılacağını öğrenecek.

AFET RİSK YÖNETİMİ

Afet risk yönetim sistemini hayata geçireceğiz. Depremlere, afetlere karşı hangi adımları atmamız gerektiğini anlık bileceğiz. Kriz anı yönetimi kaotik olmayacak. İstanbul'un her sokağını görebileceğimiz İstanbul'un dijital ikizini hayata geçireceğiz. Toplanma alanlarını, alt ve üst yapıları afete hazır hale getireceğiz.

Normal zamanlarında kreş veya kütüphane olan yerler afet zamanında geçici yaşam alanı kuracağız. Tüm toplanma alanlarında 2 milyon kişiye hizmet vereceğiz. Atatürk Havalimanı'nda yeni bir afet yönetim merkezi kuruyoruz.

İstanbul'a yeni 6 lojistik merkezi kuracağız. İstanbul'un tüm gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacını buradan sağlayacağız. İletişim altyapısı için 9 noktada afet müdahale merkezi kuruyoruz. 2 acil durum hastanemize ek biri Arnavutköy'de biri Pendik'te iki yeni acil durum hastanesi kuracağız. Her iki yakaya ikişer afet ekiplerinin konaklayacağı, 8 yeni hasta yakını konaklama merkezi inşa edeceğiz.

Yorumlar 0 Yorum Var