Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'nın DNA'sını bozdu. Bozulan maliyetler sonucu artan enflasyon, tarım sektörünü vurdu. Fransa'da başlayan çiftçi isyanı Avrupa'yı sardı. Tarım dünyasındaki bu ortak öfke, aşırı sağın artışını hızlandırdı.

BARTU EKEN / KANAL7 DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Kiev yönetimine verilen ekonomik destek ve Moskova yönetimine uygulanan yaptırımlar, Avrupa'da enflasyonu yükseltti.

Ekonomik durumu iyi olan Ukraynalıların savaştan etkilenmemesi, karşı taarruz ile Rus Ordusu'nun işgal ettiği bölgelerden çıkartılmaması, Avrupalı devletlerin planlarını alt üst etti.

Çiftçiler ortaya çıkan alım gücü krizinden etkilenen meslek gruplarından biri oldu.

Devamlı olarak yükselen motorin vergileri, Kıta Avrupası'ndan başlayarak Britanya'ya kadar yayılan protestoların kapısını araladı.

Önce AB'nin en büyük tarım ülkesi Fransa'da çıktı çiftçiler sokağa.

Eylemciler üretim için kendilerine yeterince ödeme yapılmadığını belirtti.

Çevrenin korunmasına ilişkin düzenlemelerin üretim maliyetleri konusunda kendilerini baskıladığını ileri sürdü.

FRANSA'DAKİ GÖSTERİLER ALMANYA, İSPANYA VE BİRÇOK NOKTAYA SIÇRADI

Fransa'da başlayan gösteriler kısa bir süre içinde önce komşu ülkelere ardından Manş Denizi'ni aşarak Britanya'ya ulaştı.

AB karşıtı muhalefetin yükseldiği Almanya'da, 2024 bütçesini dengelemeye çalışan hükümet, tarımsal mazotta vergi indirimini aşamalı olarak kaldırma kararı aldı.

Durumu haber alan çiftçiler kısa bir süre sonra sokağa indi.

Scholz hükümetini gerekli adımları atmaya çağırdı.

İspanyol çiftçiler ise Fransa'daki meslektaşlarına benzer sebeplerle sokaklara dökülme kararı aldı.

Ülkenin güneyindeki Badajoz bölgesinde küçük gruplar halinde protestolar kısa süre içinde Huelva ile Sevilla kentlerine yayıldı.

Eylemciler, ürünlerin tarladan çıkıp raflara gitme sürecinde fiyatların yükseldiğini ve hükümetin bu konuda tedbir alması gerektiğini savundu.

İspanyol göstericiler, 13 Şubat'ta tartışmalı bir bölge olan Katalonya'da 21 Şubat'ta ise başkent Madrid'de traktörlerle yol kesme eylemleri yapılacağını duyurdu.

İtalya, Romanya, İrlanda, Belçika, Hollanda, Polonya, Macaristan ve birçok Avrupa ülkesinde de benzer manzaralar vardı.

Hükümetlerin, ağırlık merkezini Almanya'nın oluşturduğu birliğin politikalarını uygulaması, çiftçileri isyan noktasına getirdi.

Bu noktada en kritik eylem, bin 200 traktörle Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu binasına giden yolların kapatılması oldu.

Her fırsatta demokrasi söylemlerinde bulunan birlik üyelerinin güvenlik sistemleri ise yine devredeydi.

Polis, kalabalığa tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Yorumlar 0 Yorum Var