Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’na katılan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci Haber7 muhabiri Yavuz Selvi’ye önemli açıklamalarda bulundu. İkinci, sonda füzelerinin ardından hedeflerinin uzaya 100 kilogramlık mikro uydu göndermek olduğunu açıkladı.
“TÜRK SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNLERİNE OLAN İLGİ ÇOK FAZLA”
Murat İkinci şunları söyledi:
Aslında son zamanlarda Türk Savunma Sanayi ciddi ihracat hamlesi içerisinde. Bugün sektörü bir araya toplayan Türkiye’nin savunma alanındaki ihracatını artırmak için stratejiler oluşturmak ve gelişmelere paralel olarak Türkiye’nin ihracat potansiyeli değerlendirmesi çok kritik, zaten son yıllarda Türk savunma sanayi ürünlerini olan uluslararası ilgi de çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Bu ilgiyi yakalayıp potansiyeli mutlaka ve mutlaka finansal olarak da ülkemize geri getirecek bir aşamaya getirmemiz gerekiyor.
“100 KİLOGRAMLIK MİNİ UYDUMUZU UZAYA GÖNDERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Aslında Roketsan’ın görevi ülkemizin bağımsız bir şekilde uzaya erişmesini sağlamak. Burada bütün o teknolojileri alttaki sistematik olarak bütün parçalarıyla Türk savunma sanayi içerisinde bir ekosistem oluşturarak savunma sanayinin uzay çalışmalarına destek vermesini amaçlıyoruz. Roketsan bu konuda bağımsız bir şekilde uzaya erişebilecek araçların tasarımında ve üretiminden sorumlu. Bunu da şu ana kadar başarılı yaptık ve birkaç kez müteakip defalar uzaya ulaştık. Ve bundan sonra da sonda füzemizle ve ondan sonra da mikro uydu fırlatma sistemimizle 100 kilogramlık bir uydumuzu uzaya taşımayı ve sonra da uydu fırtlatma sistemiyle de bunu ticarileştirmeyi düşünüyoruz.
KARAOK TANKSAVAR FÜZESİND OLAN İLGİ
Aslında son zamanlardaki çatışmalarda portatif hava savunma sistemlerinin ve portatif tanksavaların çok ciddi bir etki yarattığını gördük. Buna paralel olarak da çok hızlı bir şekilde dünyanın her tarafında bunlara olan ilgi arttı. Ancak bunun uluslararası piyasalarda üreticiler tarafından sağlanamadığını gördük. Ülkemiz yıllar önce kendi portatif tanksavar füzesi programını başlatarak bu görevi de Roketsan’a vererek çok önemli bir kararın altına imza atmış oldu. Türkiye bunu üretmekle kalmayıp ihraç ediyor. İlk ihracatımızı da gerçekleştirdik. Aslında bu ihracattan sonra da uluslararası pazardaki yoğun potansiyeli üretimlerimizle hızlı bir şekilde ekonomik büyüklüğe ulaştırmak istiyoruz.
“MISIRLA İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ BİZE POZİTİF KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Roketsan‘ın ihracatı çok hızlı bir şekilde artıyor. Bizim en önemli hedef pazarlarımızdan bir tanesi de Körfez bölgesi. Körfez bölgesinde yer alan diğer ülkelerle olduğu gibi Mısır’la da ilişkilerin düzelmesi bu anlamda bize pozitif katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum ama Roketsan en doğudan batıya kadar bütün dünyanın her tarafına ürün ihraç edebilen bir şirket. Bu alanda da ihracat potansiyeli en hızlı büyüyen şirketlerden bir tanesi. Ama önümüzdeki potansiyel bu büyümenin çok üzerinde bir şey büyüklüğü ifade ediyor.
“RUSYA’YA SINIRI OLAN ÜLKELERE İHRACAT POTANSİYELİ ÇOK FAZLA”
Biz NATO ülkelerinin hepsine pazar olarak bakıyoruz. Özellikle son dönemde Polonya gibi Avrupa’nın kuzeyinde yer alan daha çok Rusya’ya sınır olan ülkelerde bir ihracat potansiyeli görüyoruz. Bunları da peyderpey sözleşmeye çeviriyoruz. Aynı zamanda dünyanın her tarafında NATO üyesi ülkelerinin ürettiği ürünlere olan talepte çok fazla. Ama özellikle Roketsan NATO ihalelerine de çok ciddi şekilde çalışıyor.