Cumhur İttifakı Adalar Belediye Başkan Adayı Uğur Sina Şen Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye projelerini anlattı. Şen, Adalar'da mevcut belediyenin yapmadıklarını anlatırken kendilerinin neler yaptıklarını da açıkladı.
Adalar Belediye Başkan Adayı Uğur Sina Şen şunları söyledi:
Geçen beş yıl boyunca 20 Ocak 2023 yılına kadar da ilçe başkanı olarak ekibimizle beraber adalara hizmet ettik. Bu hizmetleri yaparken Yavuz Bey, biz 'ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi yok' mazeretlerine sığınmadan Büyükada'da bir halk eğitim merkezi inşa ettirdik ve kadınlarımızın üretimin istihdamının merkezinde bulunsun, el sanatları gelişsin, burada üretim yapsınlar istedik. Sonrasında bir tane binayı daha doğrusu eskiden kalan köşkü, Kültür Bakanlığı üzerinden restore ettirerek burada bir adalı yazarların da içinde eserlerin yayınlandığı edebiyat müzesi haline getirdik. Çocuklarımız burada. İnternetten yararlansın. Edebiyatçılarımızın eserlerinden yararlansın ve derslerini yapsınlar, istedik.
Diğer taraftan yıkımını gerçekleştirdik. Şimdi bir hafta on güne kadar açılacak. Büyükada. 125. Yıl Atatürk Ortaokulu. Son derece spor salonuyla, konferans salonuyla, akıllı tahtıyla deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilen, 1000 öğrencilik 27 sınıflık bir okul inşa edildi. Gerçekten İstanbul'da yapılan ender depreme dayanıklı bütün son teknolojinin kullanıldığı bir bina olarak adalı çocuklarımızın bütün çocuklarımızın hizmetinde. Ondan evvel de yine biz şehit Murat Yüksel İlköğretim Okulu'nun güçlü yaparak çocuklarımızın hizmetine soktuk. Adada yine bir ilk olan 4-6 yaş çocuklarımız için 80 öğrencilik bir anaokulu yapıyoruz ki o da eğitim öğretim yılı içerisinde çocuklarımıza, vatandaşlarımızın hizmetine girecek.
Biz bu dönemde Heybeliada'da Çam Limanı'nda bir spor sahası yapmak için arazi birbirlerini gerçekleştirdik. Hüseyin Rahmi Gürpına Müze evinin yine İPKP üzerinden müzevi olarak inşa eti faaliyetlerine, restorasyon faaliyetlerine başlanmasına vesile olduk. Kınalıada'da 1999 yılında depremden hasar görmüş bir sağlık ocağı binasının 2023'te yıktırdık ve yeniden yapıyoruz ki o da bir ay içerisinde hizmete girecek.
SPOR ALANINDA YAPILANLAR
Büyükada'daki en önemli şey uzun yıllar işgalcilerin altında bulunan bir araziyi gençlerimize kazandırmak için Gençlik Spor Bakanlığımızla görüşmelerimizi yaptık. 524 kapasiteli bir kapalı spor salonu çocuklarımıza basketbol, voleybol, hentbol işte hanımlar için pilatesli fitnesslı bireysel sporlarda okçuluktu tekvando karete gibi yapılacağı, sporların yapılacağı bir spor merkezine de adadaki gençlerimizin hayatına kazandırdık. 15 yıldır Adalar'da bir başka partiden belediyecilik hizmeti almaya çalışıyor vatandaşlarımız. Bugün eğer çöp kapınızdan toplanmıyorsa, bunun size bir lütuf olarak bile gösterilmesi söz konusuysa, evinizi sizin su basıyorsa, altyapınız yerle yeksan olup da evinizdeki basan suyu dahi sarı çizmelerinizi giyip su pompalarınıza, Yavuz Bey kendisi basıyorsa, burada herhangi bir belediyecilikten bahsetmeniz söz konusu değildir.
Çocuk parklarının burada lambaları pislik içerisinde çocuklarınızı götürülemez haldesiniz. Diğer taraftan sokaklarınız sokak hayvanları tarafından işgal edilmiş durumda. Eğer hava karardıktan sonra mahallenizde tanıdık bir yeriniz yok ise sokağınıza siz girmekte zorlanıyorsunuz. Çünkü köpekler saldırıyor. Her daim bunların sağlıklı olarak toplanması, barınaklara alınması, kısırlaştırılması görevleri gerek ilçe belediyesinin gerekçede büyükşehir belediyesinin görevleri. Ama maalesef bunların hiçbir tanesi Adalar'da şu an için gerçekçi değil.
DENİZ CANLILARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Biz sadece karada yaşayan canlılar için değil, denizdeki canlılarımızla ilgili olarak da ada özelinde Tarım Bakanlığı'yla yaptığımız görüşmeler, bu görüşmelere istinaden buraların korunaklı alanlar haline getirilmesiyle ilgili olarak 1380 sayılı su ürünleri kanununda değişikliklerde çalışmalarımız oldu. Bunlara istinaden Marmara Denizi'nde kaçak avcıların gemilerine el konmak artık yasalaştı. Sonrasında buradaki av alanlarının büyütülmesi yani Ermeni-Rum vatandaşlarımızdan bizlere gelen balıkçılık kültürünün ki bu kıyı balıkçılığı dediğimiz daha küçük oltayla balık tutan veya kıyıda ağ atan balıkçıların evlerine ekmek götürmesiyle ilgili yaptığımız çalışmalara istinaden de Adalar'da buradaki yasak alanların büyütülmesi yani balık popülasyonların gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmalarımız. Adalar doğal bir resim alanı olmasına karşın biz burada yapay resim alanları oluşturarak, balıkların burada yuva yapmalarını, efendim burada çoğalmalarına hep vesile olduk. Bunları da yaparken de çok büyük mutluluklar yaşadık. 2020-2021 yıllarında Heybeliada'da yangınlar oldu. 7-7 yaklaşık 14-15 dönüm arazi yandı.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, bakanlarımız o dönemdeki İstanbul Valimiz, bugünkü İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikayı'nın da büyük destekleriyle bunlar altışar aylık dönemlerde Yavuz Bey, yanan ağaçlardan temizlendi, ağaçlar için çukurlar açıldı, yeni fidanlar dikildi. O döneme kadar burada algı şuydu, buraları yakıyorlar, ev yapacaklar, binalar dikecekler. Biz yeşile ve maviye olan sevgimizi, saygımızı burada yaptıklarımızla ifade etmeye çalıştık. Biz burada vatandaşımızın daha sağlıklı ve güvenli sokaklarda dolaşabilmesi için geldiğimiz zamandaki projelerle ilgili 7/24 veterinerlik hizmetlerimizin oluşturulması, buradaki sağlıklı hayvan bakım evlerinin oluşturulmasıyla ilgili projelerimiz var.
Diğer taraftan yine yeşil, sera biliyorsunuz Adalar İstanbul'un en eski üç ilçesinden bir tanesi. Ancak o kadar makus tarihine yenik düşmüş durumda veya köhneleşmiş durumda ki artık insanlarımız kanıksamış işte bir şekilde oluyor da oluyor gibi. Ama öyle değil. Burada kadının merkezinde olduğu üretim başta Tarım Bakanlığı üzerinden, Halk Eğitim üzerinden verdiğimiz sertifikalarla ilgili, kadınlarımızın arıcılıkla ilgili kurslar düzenlettik. Burada arıcılıkla ilgili bal üretecekler. Sertifikalandı arkadaşlarımız. Diğer taraftan kültür yetiştirici. Çünkü adalarda ciddi derecede bir turizm sektörü var. Buradaki restoran sektörüne bizlerin malzeme üretmemiz, bunun da kadınların nemli ortamlarda bu kültür mantarlarının yetiştirilmesiyle çalışmalarımızı yaptık. Kendilerini belgelendirdik. inşallah onlar da yaz döneminde bu istihdamın içinde olacaklardır.
"ADALAR BELEDİYESİ'NİN DEPREMLE İLGİLİ BİR STRATEJİK PLANI YOK"
Vatandaşın takdirini tabii ki 31 Mart'ta sandıkta göreceğiz. Ama bugün gerçekten büyük bir teveccühle karşı karşıyayız. Çünkü biz işe alımından, yapılan hizmetlerden, hastanesinden, eğitiminden, anaokulundan biz adalı vatandaşlarımızın hayatını güzelleştirmek, kolaylaştırmak, en iyi hizmeti devletin imkanlarından faydalanmaları için o parti bu parti demeksizin herkese eşit mesafedeyiz, ulaşılabiliriz, hesap ve sorgulanabiliriz.
Benim akademik olarak eğitimini aldığım konu jeofizik mühendisliği. İstanbul'un Biz Türkiye'nin birinci gündeminde konudur deprem. Depremle ilgili olarak da bugün Adalar Belediyesi'nin herhangi bir stratejik planı bulunmamaktadır. Yani burada yaşanabilecek bir doğal afetle ilgili olarak bu yangının da işte depreminde, sel baskınında, burada kimin ne yapacağında buraya ilk nereden geleceğinden veya buradaki en genç binalar artık kırk ellili yaşlarda. Bunlarla ilgili yapı stoklarının ne şekilde yerinde güçlendirmeyle mi yoksa yeniden inşasıyla mı ilgili, ne bir planlama, ne efendime söyleyeyim, bir yol haritası bulunmamaktadır. Bunlar da nasıl ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Sayın Murat Kurum Bey'in de birinci derecede gündemindeyse adalar da en yakın olan ilçelerden bir tanesidir. Bizim de birinci ana gündem maddemiz budur.
Elli yıldır kadastrosu olmayan bir ilçeye biz kadastro getirdik. Buradaki alanların belirlenmesi, orman alanları, yerleşim alanları bunların hepsi hayata geçti. Planlarla İstanbul'un 39 ilçesinde bir tane imar planı olmayan ilçe Adalardır. 15 yıl siz burada belediyeyi idare edeceksiniz. Ve planınız olmayacak. Bunlar değil. Yapıldığı zaman da Mimarlar Odası iptal etmişti. Sonra da herkes kulağının üstüne yattı. Yani burada devletimizin kanunlarıyla, nizamlarıyla, yönetmelikleriyle yasalara saygılı olarak yapacağımız hizmetkar olacağımız bir süreç. Bunlarla ilgili de yapacağız inşallah.
Adada gençlikle ilgili olarak ciddi bir genç nüfusumuz var. Genç nüfusumuz Adada ne yapıyor diye sorduğunuz zaman sadece yaz döneminde plaja gidiyor geliyor. Burada bir sinema yok. Bir festival yok. Kışın gizleyeceğim bir tiyatro yok. Sosyal tesis yok. Hava karardığı zaman insanlar evlerine gidiyor. Mutlak suretle biz burada öncelikle bu sorunu tespit ettiğimiz için biz büyük bir tane spor salonu yaptık. Burada gençlerimiz ana karaya giderek hem sosyalleşmeyi hem de buradaki spor aktivitelerini yapmak yerine bunları Büyükada'da yapsın, bunları yarın imar planlarının onaylanmasından sonra Heybeliada'daki Çam Limanı'nda yapacağımız futbol sahasıyla hayata geçireceğiz.
Peki bunları yaptığımız zaman iki tane konu var. Uyuşturucudan ve alkolden uzak tutmak. Sağlıklı vücut sağlıklı kafada bulunur ilkesiyle çocuklarımıza spor yaptırmak bizim asli görev ve en önemli işimiz. Adalar'a bizim dört tane büyük su sporları kulüplerimiz var. Çok da iddialı söylüyorum. Bizim belediyecilik dönemimizde Adalar ilçesini su sporlarının başkenti yapacağız. Ne demek? Yüzmeden su topuna, su okeyine, yelkeninden, sörfünden küreğine varıncaya kadar pek çok branşta dört tane kulübümüzle birlikte el ele onlara her türlü desteği vererek ulaşımında tesisleşme anlamına, ecrimisil sorunlarından tüm sorunlarına kadar hepsine vakıfız, bunları çözmek için gayretli çalışmalarımız da var. Pek çoğunu da yapmış durumdayız. Yani sadece bir tane forma bir eşofman vermekle maalesef sporcuya destek olunmuyor. Adalar ilçesini su sporlarının başkenti yapacağız. Nasıl ki Gençlik Spor Bakanlığımızın 'yüzme bilmeyen kalmasın.' Türkiye'de kampanyaları vardı. Bizim her tarafımız deniz. Biz bu denizden faydalanacağız. Bugün yine otuz dokuz tane ilçenin otuz sekiz içerisinde doktor bulunmakta belediyelerde. Ama Adalar Belediyesi'nin içinde bir doktor hizmeti yok. Bunlar içindeki doktora varıncaya kadar bu hizmetleri vermesi gereken kurum belediyelerdir. Ada içi ulaşımda İstanbul'un değil, Türkiye'nin tamamında 65 yaş ve üzeri ücretsiz taşımacılık yapılmaktadır. Adalar'da faytonların kaldırılması sonra ada içi ulaşımla ilgili olarak yerlerine getirilen akülü araçların yerli ve milli olarak üretilmesi kaydıyla bu izinler kendilerine verildi. Ama bunu bir türlü Büyükşehir Belediyesi beceremediler, başaramadı. Ve bu kararlar sonucunda da burayı bir toplu ulaşım gibi görmeyip, turizm gibi gördükleri için adalar da altmış beş yaş ve üzerindeki vatandaşlarımız ücret vererek bu ulaşımdan faydalanmakta. İstanbul'dan gelenler bunun kat be kat fazlasını ödeyerek bu imkanlardan yararlanmakta. Dolayısıyla biz bunu da adalı vatandaşlarımıza uygulanan adalı kartla ilgili olarak her yıl ücreti alınmakta. Bununla ilgili de kaldırılması veya minimize edilmesiyle ilgili de gayretli çalışmalarımız olacak. Biz adalara gerçekten buranın doğal güzelliklerini ön plana çıkarak, turizmin en üst seviyeye getirilerek, marinalarıyla, limanlarıyla, bağlama, barınma yerleriyle, altyapısıyla bugün altyapı sorunu vardır. Burada asfalt dahi dökülemez hale gelen bir adalardan bahsediyoruz. Biraz evvel dediğim gibi. Bunun ulaşımıyla, hepsiyle konularımızı belirlemiş, dertlenmiş bir durumdayız.