Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde, 15 Mart 2011'de bir grup öğrencinin okul duvarlarına rejimin lideri Beşşar Esed karşıtı yazılar yazmasıyla başlayan halk ayaklanmasının üzerinden 13 yıl geçti.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan halk hareketine, rejimin şiddete başvurarak müdahalesiyle iç savaşa dönüşen süreçte 13 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

Baskı ve yolsuzluklara karşı reform talebiyle başlatılan barışçıl gösteriler, rejim güçlerinin şiddete başvurarak protestoları bastırmaya çalışmasıyla 2012'den itibaren silahlı çatışmaya dönüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisine göre, 6,5 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken, Suriye'de en az 14 milyon sivil insani yardımlara muhtaç hale geldi.

BM'nin Haziran 2022'de, Suriye iç savaşında ölümleri teyit edilenlerin sayısının yaklaşık 306 bin ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğunu belirten açıklaması, Suriye'deki iç savaşın en ağır bedelini sivillerin ödediğini bir kez daha ortaya koydu.

Suriye ordusu ve destekçilerinin İdlin'in kuzeyindeki saldırıları nedeniyle zorla yerinden edilen Ahmet Tennari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Esed rejiminin gitmesini ve göçe zorlanan sivillerin evlerine dönmesini istiyoruz." dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var