Bakan Hakan Fidan, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları 9. Toplantısı'na katılmak için gittiği Bakü'de, "Parçalanmış Dünyayı Onarmak (Fixing the Fractured World)" temasıyla düzenlenen 11. Global Bakü Forumu'nda katılımcılara hitap etti.

"GAZZE, YERLE BİR EDİLMİŞ DURUMDA"

Fidan, İİT ve Arap Birliği'nin olağanüstü zirvesiyle kurulan Temas Grubunun, bölgesel sahiplenme tavrı sergilediğini belirterek 7 ülke olarak Müslüman dünyası adına hareket etmek ve Filistin'de devam eden trajediye müdahale etmekle görevlendirildiklerini hatırlattı.

Grubun gücü sayesinde, uluslararası toplumun ezici çoğunluğunun artık "derhal ateşkes, engelsiz insani yardım ve iki devletli çözümden" yana olduğunu aktaran Fidan, yoğun diplomatik çabaların İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarını durdurmadığını, bugün itibarıyla Gazze'de "çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 31 binden fazla şehidin" olduğunu ifade etti.

Bakan Fidan, "Gazze artık yerle bir edilmiş durumda ve büyük oranda yaşamaya elverişsiz durumda." dedi.

Refah sınır kapısındaki insani yardımların abluka altına alınmasının İsrail'in ve destekçilerinin çıkarlarına hizmet ettiğini vurgulayan Fidan, Filistinlilerin katlanmak zorunda kaldığı fedakarlıkları ve anlatılamaz acıları onurlandırmanın kendileri için görev olduğunu dile getirdi.

Fidan, 1967 öncesi sınırlara dayanan ve tam teşekküllü Filistin devletiyle iki devletli çözümü hayata geçirene kadar bu sorunun çözülemeyeceğini belirterek geçmişte İsrail'in iki devletli vizyona bağlı kalmaması nedeniyle nihai çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını, bu nedenle bu kez garantörlük mekanizması teklifini gündeme getirdiklerini hatırlattı.

Yorumlar 0 Yorum Var