320 aracın 3 aylığına kiralandığı 15 Kasım 2023 tarihli ihaleyi alan Flora Sosyal Destek Hizmetleri isimli şirketin İGDAŞ’a kiraladığı araçların piyasa değerinden daha fazla parayı kısa sürede kasasına indirdiği ortaya çıkmıştı. 1 Aralık 2023 - 29 Şubat 2024 dönemini kapsayan 3 aylık hizmet alımı ihalesini alan Flora Sosyal Destek Hizmetleri isimli şirket, tahsis ettiği araçların satın alma bedellerinden daha fazla bir parayı üç aylık kiralamayla kasasına indirdi.

KİRALAMAYA REKOR ÜCRET

Bu yöntemle yüzlerce araç kiralayan İGDAŞ, beşte bir fiyata mal olacak kiralama için toplamda 147 milyon lira ve yüzde 20 KDV ödedi. İGDAŞ vergisiyle birlikte Flora’ya 175 milyon 680 bin lira ödeme yaptı. Flora Sosyal Destek Hizmetleri şirketinin aldığı kiralık araç ihalesi vurgununa itiraf niteliğinde başka bir araç ihalesi daha yapıldığı anlaşıldı. İGDAŞ, 11 Aralık 2023 tarihinde bir yeni araç kiralama hizmeti ihalesi daha düzenledi. 1 Mart 2024- 28 Şubat 2027 dönemini kapsayan 36 aylık araç kiralama ihalesini, Bilginay Taşımacılık kazandı.

VURGUN KILIFI

İGDAŞ’ta büyük vurgun yapıldığını ortaya koyan araç kiralama ihalesi, kurum tarihinde görülmemiş bir kılıfa sokuldu. Kamu İhale Kanunu’na tabii şirketlerin alım yaparken izlediği yol kanunda açıkça yazıyor. Teknik Şartname ve ihale çağrısının ardından başlatılan ihale süreci, hem şeffaflık hem de rekabetçi olması bakımından işletilmesi gerekiyor. Ancak ülkede ve İstanbul’da herhangi bir olağan üstü hal olmamasına rağmen İGDAŞ hizmet alımını, doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlar için geçerli olan kanunun 21. Maddesi B bendi ile yaptı. Halbuki ihalenin yapıldığı 15 Aralık 2023 tarihinde İstanbul’da herhangi bir olağanüstü durum söz konusu değildi.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Apali 22.03.2024 14:49
    Bunların israfla allahla işiyokki yeeler yerler.Bunların çocuklarına okuttukları kitabın dahi hayrıyok