Deprem uzmanı Prof Dr. Şükrü Ersoy her zaman kötüye yorumlanan Güneş tutulmasının depremle bilimsel olarak bir bağlantısının olmadığını söyledi.

Kuzey Amerika kıtasında yılın ilk 'tam Güneş tutulması', Meksika, ABD ve Kanada’da milyonlarca kişi tarafından gözlemlendi. Tutulma güzergahının tam merkezinde olan bölgelerde Ay’ın Güneş’i tam engelleme süresi 4 dakika 28 saniyeyi buldu.2024’ün ikinci tutulması, Şili ve Arjantin'in güneyinde halkalı güneş tutulması şeklinde 2 Ekim'de gerçekleşecek. ABD’de ise bir sonraki tam güneş tutulması 2044’te yaşanacak.

Peki Güneş tutulması depremi tetikler mi? Konuyla ilgili deprem uzmanı Prof Dr. Şükrü Ersoy CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu.

Her güneş tutulmasından sonra bu tür tür söylentilerin ortaya atıldığını ifade eden Ersoy "Öncelikle tutulmasının yaşandığı hat bizim ülkemize denk gelmiyor. Meksika ile Kanada arasındaki bir bölgede bu tutulmayı izleyebiliyorlar. Bizde de 1999 depremi sonrası "Güneş tutulmasından sonra deprem oldu" şeklinde bir açıklama yapılmıştı. 2006'da da Kuzey Anadolu fayının tetikleneceği konusunda da aynı şey yaşandı. Hatta 2030'larda da bir tutulma daha yaşanacağı için böyle bir depremin olacağına ilişkin böyle söylentiler var. tarih boyunca tutulmalar hep kötüye işaret edilmiş. Hem bilimdışı söylentiler hem de bilim içi tartışmalar var bu konuda. Fakat istatistiki olarak yapılan çalışmalarda bir bağlantı yok." dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var