Bakan Bolat'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARIYLA İLGİLİ REKABET KANUNUNDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR
Enflasyonla mücadele ve fahiş fiyat artışı gibi uygulamalarla mücadele etmek için bir çalışma yaptık. AK Parti parlamento grup yönetimine sunduk. Fahiş fiyat artışıyla ilgili olarak getirilen rekabet kanununda bu değişiklikleri yapacağız. Son dokunuşlarını yaptıktan sonra parlamentoya sevk edilecek yakın zamanda.

Fahiş fiyat artışına karşı alt ceza sınırı uygulaması kanuna göre 2020'de 10 bin liraydı. Fakat sonrasında 52 bin 500 liraya çıkmıştı. Bizim teklifimiz alt sınır cezasını 85 bin liraya çıkarmak. Maliye'nin değer artışı da 500 bin liraya gelmişti bunu da 800 bin liraya çıkaracağız.

'15 GÜNE YAKIN GEÇİCİ KAPATMA UYGULAMASI DA TEKLİF ARASINDA'
Stokçulukla amansız bir mücadele yapacağız. Bu işe tevessül edenler vazgeçsinler. Çünkü geçici kapatma uygulaması da teklifimiz arasında. Parlamentoda nasıl geçecek bilmiyorum ama 15 güne yakın geçici kapatma uygulaması da teklif arasında.

'STOKÇULUK VE KARABORSACILIK TÜRÜ FAALİYETLER HORTLADI'
Türkiye 1973-2003 yılları arasında 2 haneli ve 3 haneli enflasyon problemiyle boğuştu. 2020 Mart ayında patlak veren salgın krizi birçok üründe lojistik ve tedarik sorunlarını beraberinde getirdi. Karantina zamanları gıda başta olmak üzere stokçuluk ya da karaborsacılık türü faaliyetler hortladı.

Marketler neredeyse iki, üç günde bir rafları doldurmaya çalışıyordu. İşte bu arz-talep dengesizliği döneminde bütün dünyada olduğu gibi enflasyonla karşı karşıya kaldık. Aşırı talep ortaya çıktı.

Talebin aşırı artması arz yetersizliği ve tamahkarlıkla birleşince 2022'ye kadar devam etti. 2022'de de bunun asıl sebebi Ukrayna ile savaşa tutuşması. Enerji fiyatlarında petrolde iki kat, doğalgazda beş kat artışlar oldu. Tahıl ve yağda da çok ciddi bir fiyat artışı oldu. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın önceliği başta asgari ücret, memur ücretleri ve çiftçileri destekleme fiyatlarında her dönem enflasyonun üstünde zamlar vererek alım gücünün artması sağlandı.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Hasan Önal 20.04.2024 02:52
    Para cezası ile olmaz! AVM zincir patronları cezayı müşteriye ödetiyor! Bunlara el koyma, hapis cezaları gerekli! Fahiş fiyat uygulayanın mallarına el koyulup halka bedava dağıtılmalı! Bunu yapana da enaz 10 yıl hapis ve ticaretten men cezası uygulanmalı ki caydırıcı olsun!
  • Ali 19.04.2024 10:57
    Sayın Ömer Bolat bey, öncelikle ticaret il müdürlüklerinden başlayın bence, ticaret il müdürü bir ilde en fazla 2 yıl görev yapmalı sonra yeri değiştirilmeli, bazı il müdürleri esnafla samimi olmuşlar,ya denetim yapmıyorlar yada anormalliklerin üzerini kapatıyorlar...
  • Yüksekovalı kürt 17.04.2024 22:18
    Fahiş fiyata karşı yüksek cezaları verin zalimlere,stokçulara karşı acımayın alt sınır bir günlük hasılattır onu da bir etikette vatandaştan tahsil ediyorlar kapatma cezası olmasa bunlar ıslah olmazlar mutlaka kapatma cezası verin bu vampirlere