ABD Başkanı Joe Biden 895.2 milyar dolarlık 2025 Mali Yılı savunma bütçesini onaylanmak üzere ABD Kongresi'ne gönderdi.

Bütçedeki en çarpıcı detay, ABD Uzay Kuvvetleri'nin talep ettiği pay oldu.

Gizli dev proje siforayesar net istihbarat örgütlerini bile merak ettirdi.  

Amerikan savunma yayın organlarının elde ettiği bilgilere göre proje kapsamındaki 'gizli' üretimlerin tamamı bugüne kadar hiç denenmemiş.

Bu projeler arasında silahlı insansız hava aracının deniz altı versiyonu olan 'Menta Rey' denizaltı SİHA'sı da bulunuyor. Ayrıca  bin adetten fazla üretilmesi planlanan ve gökyüzünde savaş uçaklarından bırakılacak olan yapay zeka kontrolündeki silahlı ve silahsız dronlar ile insansız yelkenli aracı, savaş uçaklarının tehdit altındayken kendisini koruyabilmesini sağlayan ve otomatik savunma kabiliyetine geçebilen ipavs sistemi gibi araştırmalar bulunuyor.

Projenin en büyük amaçlarından birisi de tüm NATO üyesi ülkeleri bir kalkan gibi koruyacak hava gözlem ve kontrol dijital alanı yaratmak. Bu alan ile tüm düşman unsurların eş zamanlı olarak hedef alınması da planlanıyor.

ABD, bu projeyle Uzay Kuvvetleri'nin kendi istihbarat ve askeri uydularını ve bu uyduların yer sistemlerini yapmayı da planlıyor.

En çarpıcı olan bir başka detaysa toplamda 1,5 milyar dolara mal olacak siforayesar net Yani 'Kumanda, Kontrol, Komünikasyon, Bilgisayar, İstihbarat, Gözlem ve Keşif' projesi. Öyle ki bu proje sır gibi gizli tutuluyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Bu projenin amaçları gerçekten söylenildiğiği gibi mi yoksa farklı mı?

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Neco I 20.04.2024 10:30
    Herifler çalışıyor, biz bu işin neresindeyiz