Bilim insanları, uzaktan kontrol edilebilir yarı robot hamam böcekleri oluşturmayı başardı. Böceklerin, zorlu arazileri geçerek ileride arama kurtarma çalışmalarında kullanılması umuluyor.

Zorlu arazi koşulları, kazalar veya doğal afetlerde arama kurtarma çalışmalarının sekteye uğramasına neden olabiliyor. Araştırmacılar da bu problemleri çözmek için çalışmalar gerçekleştiriyor. Yakın zamanda arXiv üzerinden yayımlanan bir çalışma da hamam böceklerinin bu konuda yararlı olabileceğini ortaya koyuyor.

 Bu böceklere, minik bilgisayarlı sırt çantaları takıldı. Bu şekilde de karmaşık arazilerden geçişin kolaylaştırılması amaçlandı.

Yarı robot hamam böcekleri, uzaktan kontrol edilebildi

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmada Madagaskar tıslayan hamam böceği kullanıldı. Canlı olan bu böceklerden oluşan küçük bir ordu, araştırmacılar tarafından çöle salındı. Sırtlarına eklenen küçük cihazlardaki algoritmayla da onları uzaktan kontrol etmeyi başardılar.

Biri lider ve kalanı takipçi olan 20 adet yarı robot yarı canlı hamam böceği, tepeler ve engellerle dolu olan kumlu arazide varış noktalarına ulaşmaya çalıştılar. Bilim insanları, elektrotlar yoluyla böceklerin duyu organlarına komut iletti ve onlara rehberlik etti. Bu şekilde de hayvanların sağa sola hareket ettirebildiği görüldü. Böcekler, yoldaki engelleri ise kendileri aşabildi.

Bilim insanları yaptıkları deneyler sonucunda sistemin kablosuz bir sistem aracılığıyla da istenildiği gibi kontrol edilebileceğini keşfetti. Şimdilik yalnızca kablosuz hareket kontrol sistemine sahip olan böceğin, ilerleyen zamanlarda sensörler ve kameralarla donatılarak çevre izleme, arama kurtarma çalışmaları gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.

Özellikle, ultra ince güneş pili tasarımı nedeniyle diğer böceklerin de birer cyborga dönüştürülebileceği düşünülüyor. Hatta insanlar tarafından kontrol edilebilen uçan robot böceklerin bile üretilebileceği iddia edilmekte.

Yorumlar 6 Yorum Var
  • ahmet 21.04.2024 19:25
    zaten bazı fimlerde vardı, casusluk amacıyla kullanılıyor. düşman üssüne kimseye yakalanmadan girebiliyorlar, uzaktan dinleme, görüntü alıyorlar.
  • hafız 21.04.2024 16:29
    arama kurtarma esnasında bu robotumsu böcükleri görenler korkudan gider herhalde
  • aga 21.04.2024 16:14
    Kuran da sinek yapında görelim diyor.. acaba...
  • tübitakçı 21.04.2024 16:00
    suikast amaçlı üretim de düşünüyorlardır . biz de başlamalıyız bu işlere
  • VatandaŞ 21.04.2024 15:47
    Böceği kontrol edebilen insanı da kontrol etmeye hazırlanıyor, belkide başladılar !
Daha fazla yorum görüntüle