Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aranın ardından Irak'a resmi ziyarette bulunuyor. Erdoğan hem Bağdat'da hem de Erbil'de önemli görüşmeler gerçekleştirecek. Erdoğan'ın ziyaretini İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye değerlendirdi.

"MASADA 3 KONU VAR"

Prof. Dr. Fatih Savaşan şunları söyledi:

Bugün Cumhurbaşkanımızın Irak'ta yapacağı ziyaret önemli bir ziyaret. Türkiye ile Irak arasında üç önemli başlık kamuoyunun malumu var. Bir tanesi güvenlik, su ve Irak üzerinden Asya piyasalarını Avrupa'ya bağlayan daha daha güvenilir, belki de diğer bazı projelerde alternatif yol oluşturulacak. Kuru kanal projesi veya yeni ismiyle Kalkınma Yolu Projesi. 
Öncelikle PKK terör örgütünün Irak'taki hareket kabiliyetinin son dönemde yapılan operasyonlar nedeniyle önemli ölçüde azaldığını biliyoruz. Terörün yerinde kurutma  stratejisinin gereği olarak Türkiye artık sınır ötesi harekatları başlatıp hemen bitirmiyor. Belli yerlerde mevizlenerek bu operasyonların sürekliliğini de temin etmeye çalışıyor. Dolayısıyla alınan mesafenin yaz aylarında yapılacak operasyonun olan taçlandırılması ve Kuzey Irak'ta PKK'nın bir tehdit olmaktan çıkarılması gündemde.

"PKK BİR TEHDİT OLMAKTAN ÇIKARILACAK"

  Türkiye'yi rahatlatacak ancak Irak'ın egemenliği ve Irak'ın hükümetinin tüm ülkeye hakim olması açısından da önemli bir adım olacak. Dolayısıyla Irak bölgedeki diğer aktörlerin de bastırılmasıyla PKK'yı Türkiye'nin sorunu gibi ve bir pazarlık marjı olarak kullanmak amacıyla aksettirse de içten içe gayet iyi biliyor ki aslında PKK terörü Irak'taki yönetim ve entegrasyonu da Kuzey Irak'taki yönetimi de  de zayıflatan bir faktör. PKK terör örgütü sadece Türkiye'nin rakımda aslında Suriye'nin bütününü de tehdit eden bir örgüt. 
Dolayısıyla Türkiye bir taraftan Kuzey Irak'taki PKK artıklarını tamamen temizleyerek yaz sonrası bölgede oluşacak yeni dengeleri etkilemeye ve daha rahat pozisyon almaya çalışırken aslında bu operasyon kuzey ile güneyin entegrasyonunu da hızlandırmış olacak. Dolayısıyla bu iyi anlatıldığında neticede Irak Hükümeti'nin bunu takdir edeceğini ve pazarlık marjı olarak, pazarlık unsuru olarak kullanmak yerine bir terör örgütünün bitirilmesine destek olacağını ümit ediyoruz. Ancak Türkiye bu konuda kararlı olduğunu ilgilileri ile muhtemelen paylaşacaktır. 

"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR YOL ALINACAK"

Bugün yapılacak görüşmelerde en fazla yol alınacak konu yaz aylarıyla birlikte PKK terör örgütüne yapılacak operasyonun mahiyeti, Irak hükümeti'nin buna karşı tutumu netleşmiş olacak. Türkiye'nin tutumu daha somut bir şekilde karşı tarafla paylaşılmış olacak. Dolayısıyla bu anlamda bir gelişme bekliyoruz. 
Kalkınma Yolu Projesi'de Asya piyasasını Avrupa piyasasına bağlayacak ve rota olarak da ileriki  dönemlerde daha kullanışlı olabilecekbir rotayı oluşturuyor. Aslında ekonomik anlamda ve siyasi düzlük anlamında sıkışmışlığı da önemi ölçüde hafifletecek bir proje. Ancak maliyeti çok yüksek bir proje ve  henüz birliği sağlayamadık. Bu konuda  sıkıntı da yaşayabilir. Belki başta Çin ve Körfez ülkeleri olmak üzer diğer ülkelerle de görüşülerek bu yolda da mesafe alınacak. Dolayısıyla hani bir ziyaretle, bütün sorunların ve açılımların nihai olarak kapatılması demek doğru değil. Ancak her üç başlıkta da hem Irak'ı ilgilendiren ıboyutları hem Türkiye boyutları itibariyle önemli değişimlerin olacağını düşünebiliriz.

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Kızıl Elma 22.04.2024 17:31
    Irak madem su istiyor Türkiye ile anlaşsın, Kuzey Irak'ta devasa barajlar inşa edelim, her sene kar suları boş yere akıyor o dağlardan, barajlarla birlikte hem enerji, hem su, hemde teröristlerin geçiş yolları kapanır, Türkiye ile ilişkileride gelişir.
  • Vatandaş 22.04.2024 16:33
    Reis maşallah dünyayı yönetiyor. Allah yar ve yardımcınız olsun. Reise güç kuvvet versin inşallah
  • Bdjdjdjdj 22.04.2024 15:56
    Kuzey Suriye'de devlet kurdular. Kuzey Irak'ta yarı devletler zaten .
  • Tek yol 22.04.2024 15:51
    Sayın Erdoğan iderde dışarıdan vurulması Türkiye de karkşa çıran direk kömuür ocağına gönderin beleşte somon yemesin suç AB olduğu gibi hem hapis hem para cezası olmasa caydırıcı olmaz
  • T.C vatandaşı 22.04.2024 15:50
    Vallahi korkulu rüyaları başladı chpkk,nin bu olay olursa özellikle dem,in ortada kalışı sinek gibi olacak:)
Daha fazla yorum görüntüle