ÜLKE TV'de Mehmet Ercan ve Ahmet Turgut’un hazırlayıp sunduğu Rahmet Ailesi programında Hazreti Câbir'in hayatı anlatılırken onun zalimlere karşı duruşu ve günümüzde yaşanan Gazze'deki katliama İslam aleminin sessizliği ile ilgili ibret verici örnekler anlatıldı.

Bu haftaki programda 14 yaşında ikinci akabe biatı'nda babasıyla beraber Müslüman olan, Bedir ve Uhud dahil olmak üzere toplam 18 savaşa katılan ve en çok hadis rivayet eden sahâbîlerden biri olan Ebû Abdillâh Câbir b. Abdillâh b. Amr b. Harâm el-Ensârî'nin hayatı ve örnek şahsiyeti konu edinildi.

İşte Yazar Ahmet Turgut'un gözyaşlarını tutamadığı Kerbela vakasını işitir işitmez Irak'a giden Hazreti Câbir'in yaşadıkları ve Gazze'de ümmetin verdiği sınava ilişkin  o sözleri;

Hazreti Câbir'in gözünü kaybettiği için yıllarca şükreden kişinin bir gün hayıflandığını göreceğiz. Evladı Resul Hz. Hüseyin ve onunla birlikte Hasan ve Hüseyin kuşatıldığı vakit Hz. Câbir 70 kusür yaşında elleri zaten çolak gözünün göremiyor oluşuna hayıflanır çünkü 60 küsur yıl önce Resulullah'a (S.A.V) söz vermiş: Senin canın bizim canımız. Senin ailen kendi ailem. Biz sonuna kadar sizi koruyacağız, muhafaza edeceğiz. Kerbela gibi bir gün geldiğinde yaşlılıktan dolayı gözü göremediği için elleri de tutmadığı için Hazreti Hüseyin'le birlikte hareket edememişti.

KERBELA'DA EVLADI RESUL'Ü ZİYARET EDEN İLK SAHABE

Biz Hazreti Câbir'in Kerbela vakasını işitir işitmez. Medine'den Irak'a gittiğini görüyoruz. Yanında torunu vardır. Onun rehberliğinde Kerbela'ya gelir. Kerbela'da Evladı Resul'ü ziyaret eden ilk sahabedir. 

Orada enteresan bir vaka var: Biz hani Muharrem ayına dair bölümlerimizde şehide Hazreti Fatıma'nın kızı Hazreti Zeynep'ten bahsetmiştik. 

 "BENİ SAKLAYIN. BİR AĞAÇ BIR KAYA BİR ŞEYİN ARKASINA SAKLAYIN BENİ"

Resulullah'ın küçük Hatice'm dediği Hazreti Zeynep. Hazreti Zeynep'in Kerbela'ya o şehitleri ziyarete geldiğini duyunca Hazreti Câbir der ki: "Beni saklayın. Bir ağaç bir kaya bir şeyin arkasına saklayın beni. Bu insan 70 küsur yaşında, gözleri görmüyor, kendisi Zeynep'i görmeyecek ama Zeynep beni burada görürse, 60 küsür yıl önce sen dedeme bir söz vermiştin derse ben Ruzi Mahşerde Resulullah'a (S.A.V) bunun nasıl hesabını veririm. Bu zulmün şahidiyle baş başa aynı ortamda bulunamam" diyen bir şahsiyet. Hazreti Câbir zalim değil ama zulmün şahidiyle yüz yüze gelmekten çekiniyor bu insanın gözleri. 

"GAZZE'DE HER GÜN YETİM NEBİ'NİN (S.A.V) YETİMLERİ PEŞ PEŞE ŞEHİT DÜŞÜYOR"

21. asırdayız Gazze'de her gün yetim Nebi'nin (S.A.V) yetimleri peş peşe şehit düşüyor, kadınlar dul kalıyor. Biz televizyonlarda izliyoruz onları, onları görüyor olmaktan utanıyor muyuz, onların bizi görüyor olduğundan utanıyor muyuz? 

Yarın Ruzi Mahşerde bi hesap görüldüğünde Hazreti Cabir de işte - Resulullah'ın (S.A.V) o yıldız misal dediği ashaptan bi sahabe. 

Hazreti Câbir o sözün ahlakı ne olduğunun şahidi olarak huzurda durucak. İnşaAllah biz şimdiden yani defter kapanmadan Hazreti Câbir'in ahlakıyla ahlaklanırız.

Yorumlar 6 Yorum Var
  • Akn 27.04.2024 21:28
    Allahım yardımcımız olsun. Asıl meselemizi ötelemişiz . Mecazi bir saadet peşine düşmüşüz.
  • Ertaç Akgün 27.04.2024 18:46
    Muaviye hayatta iken oğlu yezidin kendisinde sonra halife olması için halktan zorla biat topladı. Bu sayede Yezid imam Hüseyine baş kaldırdı ve adamlarını kufeye yolladı. Muaviyenin böyle bir girişimde bulunduğu sunni kaynaklarda da sabittir.
  • AHMET ATEŞ 27.04.2024 18:20
    Çok güzel anlattınız.
  • Mehmet Dursun 27.04.2024 18:13
    Rabbim bize merhamet et
  • Cihangir 27.04.2024 18:00
    Reise söyledik gidelim topluca, zaten seçimlere baksanıza ülke zaten gitmiş, herşey para için olmuş. ne için bekliyoruz. Gidelim artık
Daha fazla yorum görüntüle