ABD, Manta Ray isimli su altı drone'unun prototipinin ilk tam ölçekli testini tamamladı. İngiliz medyası ise, devasa otonom aracın özelliklerini derledi ve su altına 'hakim olma' yarışını yazdı.

ABD, deniz dibinde kış uykusuna yatabilen fütüristik su altı insansız drone'u için denizdeki ilk tam ölçekli testini tamamladı.

Havacılık devi Northrop Grumman tarafından üretilen Manta Ray prototipi, ABD donanmasının çok daha uzun görevleri yerine getirebilecek yeni bir su altı drone sınıfı geliştirme projesinin bir parçası.

Devasa otonom araç, gözetim veya yakıt ikmali gerektirmeden okyanusta 'çok uzun süreler boyunca' hareket edecek şekilde tasarlandı. Program yönetici Dr. Kyle Woerner, "Konuşlandırıldıktan sonra araç, suda hareket etmek için verimli, kaldırma kuvvetine dayalı süzülme özelliğini kullanıyor" dedi.

SAVUNMA ANALİSTLERİ: HEDEF RUS VE ÇİN DENİZALTILARI

Savunma analistleri, ABD donanmasının Rus ve Çin denizaltılarını bulmak için denizleri tarayacak uzun görevler yapabilen bir drone geliştirmek istediğini söylüyor.

Dr Woerner, "Araç, çok çeşitli deniz görev setlerini mümkün kılmak için çeşitli boyut ve türlerde, çeşitli yük taşıma bölmeleri ile tasarlandı" dedi.

Tasarımcı firmaya göre, araç aynı zamanda kendisini deniz tabanına demirleme ve düşük güç modunda 'kış uykusuna yatma' yeteneğine de sahip.

Ayrıca hızlı dağıtım için dünya çapında kolayca taşınacak şekilde tasarlandığı da gelen bilgiler arasında. Testler son üç ay içinde Güney Kaliforniya kıyılarında gerçekleştirildi.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Ayyildizli 08.05.2024 18:15
    Bunu biz 7 sene önce yaptık zaten adıda vatos
  • Cihan pehlivan 05.05.2024 09:49
    Bu bizim proje ,çalma bu