Daha önceden 6 Şubat depremlerini tahmin etmesi ile bilinen Hoogerbeets'in şirketi Solar System Geometry Survey (SSGEOS) yeni bir harita yayımladı.  Depremden etkilenecek bölgelere yer verilen haritada Adana, Hatay çevresi, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi dikkat çekti. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu ile bu iddiaları konuştu.

"BUNLAR SPEKÜLATİF LAFLAR"

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu şunları söyledi:
Türkiye bir deprem ülkesidir.Son 100 yılda 7'nin üzerinde 25 tane deprem olmuş.Her gün 3'ün üzerinde depremler oluyor. Dolayısıyla kocaman bir yuvarlak çizip 'burada ben deprem bekliyorum' demek spekülatif bir laftır. Son derece yanlış.Deprem dediğimiz olayın bir mekanizması bir mekaniği var bir matematiği ve fiziği var.  

"MARMARA VE YEDİSU FAYLARINA DİKKAT ETMEK LAZIM"

Bir yerlerde depremler beklenebilir. Bunlar çok daha önceden tanımlanır. Sismik boşluklar vardır.Nitekim 6 Şubat öncesinde de o bölgede sismik boşluk olduğu biliniyordu. Ama hangi gün olacağını hiçbirimiz bilmiyorduk.Depremin tam zamanını ve büyüklüğünü bilimsel olarak söylemediğiniz sürece bunlar lafügüzaftır. Bunlardan vazgeçip yaşadığımız yerin depreme dayanıklı olup olmadığına bakacağız.
Orta Karadeniz'de depremden etilenecek bölge Kuzey Anadolu Fay'ı üzerindedir.Kuzey Anadolu Fay Zonu'da 1999 depreminden bu yana neredeyse periyodunu tamamlamış durumda. Orada iki tane sismik boşluğumuz var. Birisi doğudaki Yedisu Fayı diğeri de batıda Marmara Bölgesi. Dolayısıyla bu iki bölgede deprem bekleniyor. Bu iki bölgeye çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Yorumlar 13 Yorum Var
  • J.Mh. -B.G.: 12.06.2024 14:46
    Bu Hoogerbeets 2019 yılında Şubat ayında ml:7.0 Deprem olacak dedi olmadı. Mayıs-2019 y ml:7.2 dedi ve 5 ay geçti, Eylül-2019 geçti ve 2020 y oldu ml:7.2 olmadı. Olmayan depremleri sitesinden sildiğinden sahtekar diyenler oldu. 2023 y Japonya ml:7.6 deprem oldu, yazmadı?
  • fakir-fukara 12.06.2024 07:30
    ee sende benzer şeyler söylemişsin... şuraya dikkat buraya dikkat.. ülkemiz deprem ülkesi.. bir çok ilde deprem olasılığı çok yüksek.. asıl sorun ülke olarak deprem için hiç bir hazırlığımız yok.. tedbirimiz yok... malesef...
  • TÜRKBEYİ 80 12.06.2024 07:14
    TEK ÇARE , YÜKSEK BİNA YAPMAMAK VE OLDUKÇA SAĞLAM AZ KATLI BİNALAR YAPMAK ,başka çare yok. BUNLAR DÜRÜSTLÜĞE BAĞLI.
  • Cumhurun avukatı 12.06.2024 00:39
    Şadi Başer deprem cihazı yaptı Yakında bütün dünya duyar çaldırmazsak
  • Yörük GURD 11.06.2024 23:53
    Depremden en az etkilenmek istiyorsak ; Ağlık ağacından ve/veya çilpirti çalısından ev yapacağız (öyle milyon falan para da harcamayacağız, hem sağlıklı hem %100 güvenli) depremden sıfıra yakın kaybımız olacak.
Daha fazla yorum görüntüle