Tacikistan Parlamentosu, başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenlemeyi onayladı. Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nden iki hafta önce geçen düzenleme, önceki gün (19 Haziran) parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis'ten de onay aldı.

BAŞÖRTÜSÜNE DAİR HER ŞEY YASAKLANDI

20 yıldır Tacikistan'ın cumhurbaşkanlığını yapan İmamali Rahman'ın da yeni yasayı onaylamasıyla, "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamı yasaklandı.

AĞIR PARA CEZALARI GETİRİLDİ

Yasayı ihlal eden vatandaşlar 7 bin 920 Tacikistan Somoni'si (yaklaşık 25 bin TL) ceza ödeyecek. Eğer yasayı hükümet yetkilileri ihlal ederse ceza 54 bin Somoni'ye (167 bin lira), dini otoriteler ihlal ederse 57 bin 600 Somoni'ye (178 bin lira) çıkacak.

GAYRİRESMİ YASAK RESMİLEŞMİŞ OLDU

Tacikistan'da başörtüsü uzun süredir gayriresmi bir şekilde yasaktı. Daha önce kamu kurumlarında başörtüsü takmanın yasaklandığı Tacikistan'da, 2007 yılında da kız öğrencilerle ilgili hem başörtüsünün hem de mini etek giymenin yasaklandığı bir düzenleme uygulamaya konmuştu. Bu yasayla birlikte başörtüsü yasağı resmileşmiş oldu.

ERKEKLERİN DE SAKAL UZATMASI GAYRİRESMİ OLARAK YASAK

Tacikistan'da, erkeklerin sakal uzatması da gayriresmi olarak yasak. Son on yılda binlerce erkek, polis tarafından zorla tıraş ettirildi. İlerleyen dönemde, erkeklerin sakal uzatması da yasaklanabilir.

TACİKİSTAN CUMHURBAŞKANI'NIN BAŞÖRTÜSÜNE BAKIŞ AÇISI

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2017 yılında yaptığı bir konuşmada "kadınların kullandığı başörtüsü ve siyah giysilerin Tacik geleneklerine uygun olmadığını ve uzun sakal bırakmanın dinle ilişkisinin bulunmadığını" söylemişti. "Allah'ı kalp ile sevin." diyen Rahman, Müslümanlara "takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmalarını" tavsiye etmişti.

Yorumlar 14 Yorum Var
  • Mehmet 23.06.2024 13:59
    Iran kökenli bir millet.Laiklik ön planda.1.5 milyon türk var.Laiklik nerde varsa orada firavunlarla ve onları yöneten masonlar vardır.Bizde 28 şubatta bakanlı.
  • Ferr 23.06.2024 09:22
    Firavun bitmez ama bir Musa çıkacak elbet bu eşşek yavrusuna.
  • Neco I 23.06.2024 05:27
    Ya hu, çok kötü bir yönetim mi var, müslümanlar nerede, Allah ın dinine neden uyulmuyor, bütün müslümanlara afyon mu verildi, kıyamete iyice yaklaştık, inşallah bu bedbah kararı iptal ederler
  • Berk 22.06.2024 17:01
    Sözde Cumhurbaşkanı kendi dinini yayma peşinde..
  • Ömer haşimi 22.06.2024 16:19
    Allah bu gibileri belasını verdi burda elbette oradada verir ama halk da isterse değilse sürünürler dururlar. kendilerine kalmış
Daha fazla yorum görüntüle