Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 yıl sonra Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile imzaladığı savunma anlaşmasının yankıları sürerken, BBC Doğrulama Ekibi'nin yaptığı araştırma sonucunda Kuzey Kore'nin güney sınırına duvar benzeri yapılar inşa ettiği ortaya çıktı.

Uydu görüntülerinde Kuzey Kore'nin kontrol ettiği askerden arındırılmış bölgedeki arazinin temizlendiği ve sınırın 4 kilometrelik bölümündeki bazı bölgelere duvar benzeri yapılar inşa ettiği görülüyor.

Daha önce bölgede yüksek çözünürlüklü kayıt bulunmadığı için inşaatın ne zaman başladığı belirsiz. Fakat 8 Kasım 2023'te çekilen uydu görüntülerinde böyle bir inşa olmadığı görülüyor.

Uzmanlara göre bu, iki ülke arasındaki ateşkesin ihlaline yol açabilir. Güney Kore'nin başkenti Seul merkezli Asan Politika Çalışmaları Enstitüsünden askeri ve savunma uzmanı Dr. Uk Yang, "1990'larda Kuzey Kore, savaş çıkması halinde tankların ilerlemesini engellemek için tanksavar duvarları inşa etmişti ancak son zamanlarda Kuzey Kore 2-3 metre yüksekliğinde duvarlar örüyor ve bunlar tanksavar duvarlarına benzemiyor." dedi.

Bir diğer uydu görüntüsünde ise sınırda en az 3 duvarın inşa edildiği ve bunların toplam uzunluğunun 1 kilometre olduğu görülüyor.

Yorumlar 0 Yorum Var