Bayraktar TB3, Keşan'da başarıyla gerçekleştirilen Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi'nde yerli motor ile 36 bin 310 feet irtifaya çıktı. Milli SİHA'mız, TEI tarafından geliştirilen PD-170 motoruyla havalandı. Bu gelişmeyi Haber7 muhabiri Yavuz Selvi TAV Vakfı Araştırmacısı Kadir Doğan ile konuştu.

TAV Vakfı Araştırmacısı Kadir Doğan şunları söyledi:

TB-2 TEI'nın geliştridiği yerli bir pistonlu motor ile uçmuştu.Aynı zamanda ANKA'da bunla görev yaptı. Bu iki ürünü TB-3 ile kıyaslandığında bazı farklılıkları var. TB-3'ten bizim en temel beklentimiz TCG-ANADOLU'da kullanılabilmesidir. Burada kullanılabilmesi demek kısa bir pistten iniş ve kalkış yapabilmesidir. Kısa pistlerden kalkış yapabilmesi çevik bir aracınızın olmasını gerektiriyor.

Bu biraz daha yüksek verimli motorlarla yapabileceğiniz bir şey. Bizim TB-2'de ithal olarak kullandığımız ilk motorlar sivil motorlardı. Sonrasında biz yerli olarak onları geliştirdik.

TB-3'de bu sistemin kullanıyor olması bazı parametreler açısından çok verimli bir sistemin olduğunu söylüyor. 35 bin 40 bin feete pistonlu motorla çıkmak çok büyük bir iş.Çünkü bu feetlerde gaz tirbünlü motorlar kullanılır. Bu motoru üreten şirketlerde de bir altyapı oluşması oldukça önemlidir. 

Bu sınıflarda dünyada kullanılan çok az çalışma var. Bizim insansız hava araçlarında teknolojiye öncelik eden bir yönümüz var. Türkiye Bahar Kalkanı'nda bir konsept geliştirdi ortaya koydu ve dünya bambaşka bir noktaya evrildi.

Türkiye TB-3'ü TCG-ANADOLU'dan indirip kaldırdıktan sonra dünya herkesin ilgisi bu noktaya evrilecektir. Biz bu açıdan öncü konumdayız.

Biz Türkiye olarak savunma ihracatında yeni bir eşik aşıyoruz. Biz ürün satmaktan ziyade konsept ihraç eden bir harp doktirini ihraç eden bununla birlikte kendi sistemlerini ihraç eden bir ülke haline geldik. 

Yorumlar 6 Yorum Var
  • FATİH PARLAK 27.06.2024 06:07
    Kardeşim sabır kalmadı ne zaman uçacak Anadoludan silahlı bir şekilde..
  • Türk 27.06.2024 01:06
    Allah emeği geçenlerden razı olsun.. Tamamen yerli ve milli olana dek durmak yok yola devam Allah ın izniyle..
  • Das 26.06.2024 23:31
    Türkiyeyi cekemeyen chp maket bu dedi kimi densizler motor motoru kimin dedi al sana yerli motorlu insansiz savaş makinesi yetmedi yakında nükleer silah taşıyan siha üretmek nasip olsun Mehmetçik tehlikeye girmeden evinde oyun oynar gibi patlamış misirla düsmanin tepesine nükleer silah kitle imha silahlari hatta biolojik silah ata bilecek vahşi batida var hepsi bizdede olmali
  • Suat 26.06.2024 21:42
    BRAVOOO ama yetmez daha büyük leri daha hızlılarını yapın ATOM BOMBASI YAPIN
  • HIDIR BUDUR 26.06.2024 21:25
    ŞÜKÜRLER OLSUN..Türkiye artık "Eskiden Batman'da konuşlu İsrail HERON'larına bağımlı kalıp, Orda arızalı diye yan yana bekletilen HERON / İHA'ları yanında güneşlenen İsraillilere " - Hadi şunlardan birini faal edin diye yalvarmaktan", ABD’nin ülkemizin tepesinden geçirdiği U-2 uçaklarından fotoğraf istemekten kurtulup “milli bir kafa ile İHA ve silahlı İHA'lara” kavuştu.
Daha fazla yorum görüntüle