Irkçı provokasyonun başlangıç noktası olan Kayseri’de gözaltına alınan vandalların sorgusu sürüyor. Saldırganların üzerinden silah, bıçak, çekiç, tornavida, balta, döner bıçağı, cop, sopa, keski, muştu ve maske ele geçirildi.

Beyzbol sopalarından birinin üzerindeki “Ölüm” yazısı dikkat çekti. Suç aletleriyle yakalanan şahıslardan bazıları sorgularında organize olmadıklarını, o esnada sadece bölgeden geçtiklerini savundu, bir kısmı ise Suriyelilere yardım için geldiklerini, yangını söndürmeye çalıştıklarını söyledi. Sorguda, arkadaşları tarafından gaza getirildiğini söyleyenler de oldu.

KOĞUŞ ARKADAŞLARIMI TAŞIDIM

Vandalları olay yerine taşıyan kamyon şoförünün de sorgusu tamamlandı. Kamyon şoförü Z.Y.’nin ifadesine ulaşıldı. Emniyette sorgusu alınan 19 yaşındaki Z.Y., kamyonla getirdiği kişilerin bazılarının hapishaneden “koğuş arkadaşı”, bazılarının ise “mahalleden tanıdığı kişiler” olduğunu söyledi.

Z.Y., Suriyelilere ait onlarca iş yeri ve aracı ateşe veren vandallar için “Bir süre birlikte hapis yattığım koğuş arkadaşlarımı taşıdım” dedi. Koğuş arkadaşı olduğu suç makinelerini Suriyelilere saldırması için kamyonla taşıyan Z.Y.’nin de “yaralama”, “tehdit”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “reşit olmayanla cinsel ilişki” gibi birçok suç kaydı olduğu öğrenildi.

WHATSAPP'TAN ÖRGÜTLENDİLER

Olaylarda çoğu 15 ila 30 yaş arasında olan 750 kişi gözaltına alınırken, operasyonlar sürüyor.

Gözaltındaki bu kişilerin çeşitli haberleşme programları üzerinden örgütlendiği tespit edildi. Daha önce polisin rutin kontrollerinden kaçmak için kullanılan bu gruplarda Suriyelilere yönelik saldırılar planlandı.

Sadece WhatsApp üzerinden 500’er kişilik 4 ayrı gruptan haberleşen vandalların, Suriyelilere ait ev, iş yeri ve araçlara saldırı planladıkları ortaya çıktı. Bu gruplarda Suriyelilere ait araçların plakaları paylaşılırken, “Kalabalık olmadan temiz hareket etmek lazım, yoksa tepemize binerler”, “Kameralara dikkat edin” gibi uyarılar da yapılmış.

Yine gruplarda tek tek Suriyelilerin adresleri paylaşılıp kalabalık grupların bu noktalara yönlen-dirildiği belirlendi. Yazışmalarda Cumhur-başkanı Erdoğan ve ailesine yönelik hakaretler de yer aldı.

Yorumlar 0 Yorum Var