Başakşehir Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, Haber7 yayınında sebzeleri göstererek fırsatçılara isyan etti.
Stokçuluk Türkiye’de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Bazı esnaflar her zam döneminde vatandaşa “yok” diyerek stokçuluk yapmaktan vazgeçmezken, bir kısmı ise bunu fırsata çevirerek fahiş fiyatlardan ürün satıyor. Özellikle son dönemde dalgalanan fiyat artışı piyasada vatandaşın aleyhinde durum oluştururken, devlet aldığı tüm önlemler ile stokçulukla mücadele etmeye devam ediyor.
Konuya ilişkin Başakşehir Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, Haber7’ye konuştu. Türkiye’deki üretimin tüketimden daha fazla olduğunu vurgulayan Demir, serbest piyasa adı altında yapılan fiyat dolandırıcılığına isyan etti. Demir, sebzeleri eline alarak ‘Bu fiyatları nasıl izah edeceksiniz’ sözleriyle serzenişte bulundu. Dünyadaki besin krizine de değinen Ömer Demir, 3. Dünya savaşının gıda yetersizliğinden kaynaklanabileceğinin altını çizdi.
ODA BAŞKANI DEMİR’DEN STOKÇULARA İSYAN!
Eline limon, biber ve marul gibi sebzeleri alarak isyan eden Başakşehir Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Ömer Demir, dört ay önce üreticinin 1.5 liraya limonu satmakta zorlandığını ancak bugün limonu 90 liraya aldığını söyleyerek isyan etti. Vicdanlara seslenen Demir, tüketimden daha fazla üretimin olmasına rağmen dört ay içerisinde limonda yaşanan fahiş fiyat artışına serzenişte bulundu. Demir, ‘Bunun neresi ticaret’ diyerek, bu durumun stokçuluk ve kara borsacılık olduğunu söyledi. Serbest piyasa adı altında temel gıdayı yatırım aracı haline getirdiklerini ifade eden Ömer Demir, stokçuluğun bir organize haline gelerek vatandaşın dolandırıldığını belirtti.
DESTEĞİMİZİ ELİMİZDEN FIRSATÇILAR ALIYOR!
Devletin fahiş fiyat artışına ilişkin stokçuluk ile mücadele ettiğinin altını çizen Ömer Demir, köylü çiftçinin üretim yaptığı halde fahiş fiyata satmadığını ürünü köylüden düşük fiyatla alıp fahiş fiyatla satmanın ‘dolandırıcılık’ olduğunu vurguladı. Demir, “Bizim üzerimizden bu kadar vurgun vurulur mu, bunun adı ticaret olabilir mi” sorularıyla isyan etti. Pazarlarda köylü ve üreticinin yüzde 20 payı olmasına rağmen gıda patronlarının pazarları da ele geçirdiğini söyleyen Demir, köylü üreticinin pazarın çıkışında ya da kuytu köşede tezgahının olduğunu belirtti. Devletin destek verdiğini söyleyen Ömer Demir, verilen desteğin köylü üreticiye ulaşmadan fırsatçıların eline geçtiğini ifade etti.