Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, kullananların evin içini görmesi nedeniyle ev sahibi tarafından dava edilen yaya üst geçidine ilişkin 2016 yılında yıkım kararı verildi. Dosyaya itiraz süreçlerinin 2023 yılında sonuçlanmasının ardından, üst geçidin yıkımına başlandı. Bilirkişilerin ‘Uygun değildir’ şeklinde görüş belirttiği üst geçidi her gün yüzlerce kişinin kullandığını belirten Yeniyalı Mahallesi Muhtarı Metin Kaplan, yıkılan üst geçidin yerine hemen yenisinin yapılması gerektiğini söyledi.

Körfez ilçesinde 2012 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından D-100 Karayolu’nda Yeniyalı ve Barbaros mahallelerini birbirine bağlayan yaya üst geçidi inşa edildi. Üst geçidin Barbaros Mahallesi tarafındaki ayağının indiği noktanın yanında bulunan Taşyürek Apartmanı’nda yaşayan Taşyürek ailesi, burayı kullananların evlerinin içini gördüğünü belirterek 2014 yılında üst geçidin yıkılması için mahkemeye başvurdu. Başvuruyu inceleyen Kocaeli İdare Mahkemesi, konuyu bilirkişiye danıştı. Bilirkişinin raporunda, dava konusu üst geçitten geçildiğinde evin içinin gözüktüğü vurgulanarak, “Söz konusu üst geçit, bölgedeki 3’üncü üst geçit. Üst geçidin bulunduğu bölgede bir yaya bağlantısı oluşturduğu düşüncesiyle, ulaşım planlaması bakış açısına göre doğru bir karar olduğu, ancak seçilen yaya geçidi türü, kalitesi, malzemesi ve ekipmanları (asansör veya yürüyen merdiven) bakımından oldukça yetersiz kaldığı ve doğru bir ulaşım türü olamadığı, yaya üst geçidi teknik özellikleri yönünden oldukça fazla eksiklik barındırdığı, güneydeki konutlara yakın geçmesi, sokağın trafik akımını olumsuz etkilemesi, iniş ve çıkışlarının uygun hale getirilerek kullanımına devam edilmesinin kamu yararına daha uygun olacağı, eğer bu yapılamıyorsa kullanımından vazgeçilmesinin maddi ve sosyal yükü olsa da yukarıda anlatılan iki noktadan yaya geçişlerinin devam olunabileceği” ifadelerine yer verildi. Mahkeme heyeti 2016 yılında, bilirkişi raporu ve dosyadaki ifadeleri birlikte değerlendirerek üst geçidin yıkılması yönünde karar aldı.

Yorumlar 28 Yorum Var
  • Emmi 24.07.2024 08:44
    çözüm üretmekten acizsiniz be çok basit kapalı üst geçit yapacaksın yıkmayacaksın o vatandaş da perdesini çeksin gündüz zaten içeri gözükmüyorsun milletin işi gücü yok senin evini mi gözetleyecek şu da bir gerçek ya üst geçitleri zaten kullanılmıyor yapsalar da millet aşağıdan parmaklığınüstünden atlıyor velhasıl hiçbir yerimiz doğru değil
  • Hasan Önal 20.07.2024 10:23
    Ciddi sorun. Mahremiyetler dikkate alınmıyor! Belediyeler inşaat ruhsatı verirken hiç düşünmüyor, incelemiyorlar. Dosyanın arasında CUKKAYI GÖRÜNCE imzalar taman...
  • Ayşe nur 19.07.2024 17:32
    Süper yapılsa bu sefer de ev karanlık olur
  • nevzat 18.07.2024 15:09
    binaya bakan tarafa siper yapılsaydı göünmeyecek şekilde olabilirdi
  • Erhan 18.07.2024 15:08
    Bir akıllı da çıkıp hafif malzemeden perdeleme yapalım demedi mi? Hem köprü yıkılmaz hemde rahatsız olan ev sahipleri mutlu olurdu.
Daha fazla yorum görüntüle