Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı karar metninin detaylarını Haber7’ye değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplandı.

Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

PPK tarafından yayımlanan karar metninde haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydettiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın açıklamasında sıkı para politikasının devam edeceğine ilişkin mesajlar dikkat çekti. Enflasyonda belirgin bozulma yaşanması halinde ek faiz artışına açık kapı bırakıldı.

MASADA İKİ KRİTİK KONU!

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, karar metninde enflasyon ve faiz artırımına ilişkin olan ifadelere dikkat çekti. Şirin Sarı, gerekirse Merkez’in sıkılaşma anlamında adım atabileceğini ve faiz artırımına ilişkin açık kapı bıraktığını vurguladı. Global merkez bankalarının yıl sonu faiz indirim beklentisi ile yurt içindeki beklentiye değinen Sarı, enflasyondaki ana eğilimin karar metninde vurgulandığının altını çizdi. Sarı, enflasyon ve faiz makası daralana kadar Merkez’in sıkılaşma adımı atabileceğini belirtti.

Karar metninde enflasyona ait ifadeleri değerlendiren Sarı, mayıs ayında enflasyonun pik yaptığını haziran ayı itibarıyla da dezenflasyon sürecinin başladığını söyledi. Sarı, metinde temmuz ayında enflasyonun geçici olarak yükseleceği doğrultusunda olduğunu ifade etti. Enflasyondaki düşüş eğiliminin beklenti doğrultusunda devam etmesi ile ancak temmuz ayında geçici yükseliş olabileceğini vurgulayan Sarı, ağustos ve eylül ayında belirgin düşüşlerin görülebileceğini dile getirdi.

Yorumlar 0 Yorum Var