Vergi hususunun toplumda önemli ve hassas bir noktaya temas ettiğini belirten Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, sosyal medyada yer alan iddiaların ‘vergi’ üzerinden siyasi arenaya taşınmasının etik olmadığını dile getirdi. İsmail Vefa Ak, vergi tartışmalarının teknik boyuttan çıkarak siyasete malzeme olarak kullanıldığının altını çizdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamada belediyelerin çok fazla sosyal güvenlik prim borcu olduğunu belirten Vefa Ak, 96 milyarlık prim borcunun büyük bir kısmının CHP’li belediyelere ait olduğunu vurguladı. Vergi konusunun teknik olmaktan ziyade siyasi mecralarda karşımıza çıktığını söyleyen İsmail Vefa Ak, vergi konusunun teknik açıdan incelenmesi gerektiğini belirtti.

O İDDİALARA UZMAN İSİMDEN AÇIKLAMA

Kamuoyuna yansıyan belgeler ile kesin hususa varmanın yetersiz olduğunu dile getiren Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, bu şirketlerin vergi ödememesinin nedenini yatırımlardan, zarar etmelerinden ya da birtakım vergi teşviği istisnalarından kaynaklı olabileceğini belirtti. Vefa Ak, ancak bu nedenlerin vergi kaçırmak mı yoksa üç hususa bağlı olarak mı olup olmadığının anlaşılması ve kesin karara varılması için uzun soluklu, detaylı bir inceleme gerektiğini vurguladı. Konunun bu üç teorik üzerinden incelenmesi gerektiğini söyleyen Ak, “Bu şirketler gerçekten vergi kaçırıyor mu” sorusuna yanıt olarak, “Evet olabilir. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konu üzerinde sıkı çalışmalar yürütüyor.” dedi.

DİKKAT ÇEKEN ‘ÜÇ YIL’ VURGUSU!

Sosyal medyada yer alan belgelerde çoğu şirketin ‘son üç yıldır vergi ödemediği’ şeklindeki ibarelere değinen Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, üç yıl önce pandemi ve deprem gibi ekonomik kriz oluşturabilecek atmosferlerde olabileceğini dile getirdi. Pandemi döneminde tüm dünyanın ekonomik açıdan sert politikalardan geçtiğini ifade eden Vefa Ak, Türkiye’de bu konuda ekonomik krizin derinleşmemesi adına vergi konusunda birtakım af yasaları çıkardığını ve bu konunun bir ucunun pandemi dönemine değindiğini söyledi.

İsmail Vefa Ak, deprem döneminde ise 11 ilin yıkılması ile ekonomik koşulların zorlaştığının altını çizdi. Bu şartlarda birçok global ekonomi yönetiminin yaptığı şekilde denetimin sıkı olmadığını ifade eden Ak, bu şekilde zor durumda kalan vatandaşlara af yasaları ile kolaylık sağlandığını dile getirdi. Ancak gelinen noktada af yasalarının 2023 yılı itibarıyla bittiğini söyleyen Vefa Ak, zarar eden şirketlerin gerçekten vergi kaçırıp kaçırmadığı noktasında sıkı bir denetimden geçtiğini vurguladı.

BÜYÜK ŞİRKETLER GERÇEKTEN VERGİ KAÇIRIYOR MU?

Kamuoyunda kamu ihaleleri alan şirketler üzerinden yapılan tartışmalara yönelik açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, otoyollar, demiryolları ve havalimanları gibi mega yatırımlara değindi. Bu yatırımların sadece inşaat kısmının 5-10 yıl arasında sürdüğünü söyleyen Vefa Ak, bu yatırımların ciddi bir finansman kaynağına ihtiyacı olduğunu dile getirdi. İsmail Vefa Ak, bu yatırımların kara geçmesi için oldukça uzun bir süre gerektiğini belirtti. Bu büyük yatırımların yaklaşık beş yıl içerisinde başa baş noktasına geleceğini ifade eden Vefa Ak, dolayısıyla bu şirketlerin beş yıl içerisinde daha çok vergi ödeyen konumunda görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

 

 

Yorumlar 0 Yorum Var