Hamas lideri İsmail Haniye İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucunda şehit edildi. İsrail dün de Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın sağ kolu olan Fuad Şükür'i öldürdüğünü iddia etmişti. Tüm bu gelişmelerden sonra akıllara bölgede neler olacak? Savaş Ortadoğu'nun tamamına mı yayılacak? Soruları geldi. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'de bu soruları konuklarına sordu. 

"İNSAN İSTİHBARATI DETAYI VAR"

Gazeteci Mustafa Uzun şunları söyledi:

Haniye'nin Tahran'ın göbeğinde oldukça manidar. Bu bize insan istihbaratına dayalı mekanizmanın şifrelerini bize sunuyor. Daha önce Salih el-Aruri ve dün Fuad Şükür bu şekilde vuruldu. Yerel ağ olmadan bu nokta operasyonları gerçekleştiremezsiniz. Tarihte 26 defa Yahudiler sürgüne uğradı. Yine bu bölgeden sürülecek günleri de uzak değildir. Filisin direnişi ve Hamas'ın geleceği hakkında kimsenin endişe etmesine gerek yoktur. Hamas'ın teşkilat yapısı her türlü şehadeti düşünerek yapılandı. Bu direnişin durmaması için tasarlanan bir harekattan bahsediyoruz. Bu Filistin direnişe bir enerji verecektir. İşgalci İsrail'de Haniye'ye değil kendisine ateş açtığına idrak edecektir. 
 Son görüşmemizde Ebu Ubeyde çizgi romanını yazmıştım. Sayfa sayfa inceledi ve teşekkür etti. Bana sarıldı. 'Bizim mücahitler gibi sende burada mücadele ediyorsun. Yeni nesillere Mescid-i Aksa'yı, Kudüs'ü ve direnişi anlatmak çok önemli' diyerek yeni kitap önerileri içinde tavsiye bulunmuştu. Kendisiyle ben daha öncede defalarca görüştüm. O her zaman şehit gibi yaşadı. Ona da başka şekilde yakışmazdı.

İRAN SALDIRIYI ENGELLEMEK Mİ İSTEMEDİ?

Dış Politika ve Güvenlik Uzman Ömer Özkızılcık şunları söyledi:

Bunu beklemiyorduk. İsrail'in uzun zamandır Hamas liderlerine yönelik suikast arayışında olduğunu biliyorduk. Ama genel varsayım İsrail'in bunu İran'da yapamayacağı üzerineydi. Burada en büyük beklenmeyen olay İran'ın Haniye'yi koruyamamış olmasıdır.  Veya korumamayı tercih etmesidir.  Onu da tam olarak bilemiyoruz. İran normal şartlarda böyle bir saldırıyı engelleyecek kapasiteye sahip. Hiçbir şey olmasa Haniyye'yi saldırı öncesinde o bölgeden kaçırabilirlerdi. Bunu yapmadılar ya da yapamadılar. Ya İran bizim öngördüğümüzden çok daha düşük kapasiteye sahip. Ya da arka kapılar ardından bölgedeki tansiyonun yeni bir gerilime evrilmemesi için İsrail'in iç kamuoyuna da satabileceği Hamas liderini öldürerek bir takas yoluna da gidilmiş olabilir.

"İSRAİL BÖLGEYİ SAVAŞI SÜRÜKLEMEK İSTİYOR"

Filistinli Gazeteci Moin Naim şunları söyledi:

İsrail işgal devletinin yöneticileri dünyayı savaşa sürüklemek istiyorlar. Hem İsrail'in içindeki güvenlik güçlerinin hem de bölgedeki birçok devletin bu tür eylemlerin 'bölgeyi savaşa sürükleyecek' demesine rağmen Netanyahu bu katliamı yaptı. Maalesef artık bölgede savaş ve çatışmadan başka bir şey beklenmiyor.

 

Yorumlar 68 Yorum Var
  • seldur 31.07.2024 23:55
    İran İsmail Haniyeyi İsraile sattı özeti bu. İran her zamanki ihanetini sürdürdü. Olay açık ve basit fakat görmek istemeyen göremez.
  • Cenk 31.07.2024 22:38
    İran devlet mi ki kendine hayrı yok.
  • Huseyin 31.07.2024 22:33
    Onu bunu bilmem ortadoğudaki bütün müslüman ülkeler aynı anda itraili vurmazsa itrail sırayla hepsini vuracak
  • Sakin 31.07.2024 21:55
    Bence iran öldürdü
  • Kızılelma 31.07.2024 21:54
    Her şeyin bir bedeli vardır..!
Daha fazla yorum görüntüle