Son dakika haberi: Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gerçekleşen ve 2. Dünya Savaşı'ndaki takas sahnelerini aratmayan operasyonun perde arkasından oldukça önemli detaylar ortaya çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) dünyaya parmak ısırtan çalışması, aylar öncesinden titizlikle hazırlandı. Takasın gerçekleştiği anları, ABD Başkanı J. Biden canlı yayında dakika dakika izledi. Teşkilatın, "Güvenlik, Disiplin, Gizlilik, Sorumluluk" ilkeleri üzerine bina ettiği takas sürecinde tüm detaylar düşünüldü ve operasyon mükemmel şekilde sonuçlandı. 

İLK TEMAS...
Takas diplomasisi ABD, Rusya ve Almanya'nın Türkiye'den yardım istemesiyle başladı. Türkiye'nin Rusya- Ukrayna savaşında sergilediği yapıcı tutum, bu iki ülke arasında başarıyla sonuçlanan takas operasyonuna ev sahipliği yapması, Ankara seçeneğini ön plana çıkardı.

İlgili ülkelerin servisleri ile iki ay boyunca İstanbul ve Ankara'da iki üst düzey toplantı gerçekleştirildi. Tarafların teklifi netleşince Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile MİT harekete geçti.

NEDEN MİT TERCİH EDİLDİ?
Takas konusunda Rusya da ABD de Türkiye'de olmasını kabul etti.

Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu'nun haberine göre, bunun birinci nedeni Türk istihbarat teşkilatına duyulan "güven" olarak açıklandı. Hatta, "Amerikalılar başları sıkışınca müttefik olarak Türkiye'yi hatırlıyorlar" yorumu da yapıldı. MİT'ten katkı istenmesinin ikinci nedeni ise "yüksek disiplini" oldu.

Üçüncü faktör olarak, "mutlak gizliliğe riayet" ve dördüncü olarak da "sorumluluk duygusu" ön plana çıktı. ABD ve Rusya'ya, "Siz açıklama yapana kadar biz bir paylaşım yapmayacağız" garantisi de verildi.

Yorumlar 0 Yorum Var