Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Ankara'da 77 yaşında hayatını kaybetti. Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı cenaze töreninin ardındından son yolculuğuna uğurlandı.
“TOPLUM NEYİ KAYBETTİĞİNİN FARKINDA DEĞİL! O BİR KÜLTÜR ALPERENİYDİ”
Ülke Tv ekranlarında Mustafa Yıldız'ın moderatörlüğünü yaptığı Arka Plan programına konuk olan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Kültür Alpereni" olarak nitelendirdiği Dr. Mehmet Doğan'ı anlattı.
Toplumun neyi kaybettiğinin farkında olmadığını söyleyen Bıyıklı, Mehmet Doğan'ın yaptığı işler göz önüne alındığında Türk kültürüne adanmış bir ömür olduğunu söyleyebileceğinin altını çizdi.
Doğan'ın hayatını bu toprakların kültüne ve irfanına adadığını belirten Bıyıklı, Mehmet Doğan'ın her nefesinin bu toprakları ayağa kaldırıp medeniyet değerlerine sahip çıkması üzerine olduğunu söyledi.
Bıyıklı, Mehmet Doğan'ın 77 yıllık hayatında bir kültür muhafızlığı, bir kültür mücahitliği yaptığını belirtti.
Mehmet Doğan'ın derdinin Osmanlı sonrası yıkılan değerlerimizin yeniden ayağa kalkması, cumhuriyet ideolojisi ile hasar gören bütün yapıların, kurumların ve dilimizin tamir edilmesi noktasında büyük bir kavga verdiğini söyleyen Bıyıklı, "Doğan'ın 25'li yaşlarda yazmış olduğu "Batılılaşma İhaneti" kitabıyla bir anlamda batılılaşma projesini de çöpe atıyor." dedi.
MEHMET DOĞAN KİMDİR?
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan Ankara'nın Kalecik ilçesinde 1947 yılında dünyaya gelen Doğan, Ankara Gazi Lisesinin ardından bugün Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bilinen SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda radyo-televizyon uzmanlık bölümünü başarıyla tamamladı.
Mezun olduktan sonra 1972-1974 yıllarında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak çalışan Doğan, askerlik görevinin ardından Dergah Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev aldı.
Doğan, 1977 ve 1978'de Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda (TRT) Genel Müdür danışmanlığı yaptı ve tekrar Dergah yayınlarında çalışmaya başladı.
Yayıncılığa ara vererek Ankara'ya dönen ve "Büyük Türkçe Sözlük"ü hazırlamaya başlayan Doğan, Türkiye Yazarlar Birliğinin kuruluş çalışmalarını yürüttü ve Birlik Yayınları'nı kurdu.
Kültür Bakanlığı Sinema Dairesinde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalışan, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri veren ve Birlik Medya A.Ş'nin genel müdürlüğünü yapan Doğan, 1996'da 2005'e kadar sürdüreceği Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi.