Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Gemisi ile Körfez'deki incelemelere ve İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Kurum bölgedeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Bölgede bulunan Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi'de Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye özel açıklamalarda bulundu.
"KÖRFEZİN İÇ BÖLGESİNİN ÖLDÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ"
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi şunları söyledi:
Bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum'un öncülüğüne bir heyetle hem İzmir Körfezi'nde incelemeler yaptık. Hem de buna ilişkin birfing aldı sayın bakanımız. İzmir Körfezi içler açısı durumda. Körfezin iç bölgesinin öldüğünü görüyoruz. Körfezin bugün alarm vermesi birkaç günlük durum değil, bu durumun iki temel kaynağı var. Aslında bu kaynaklara gelirken de en önemli sebep vizyonsuzluk, ve basiretsizlik. Kötü yönetim diye söyleyebilirim. İzmir Körfezi'nde yerel yönetimlerin sorumluluğunu yerine getirmemesi ile karşı karşıyayız. Bakanımız Murat Kurum'da özellikle bu noktaya vurgu yaptı.
"CİDDİ ANLAMDA YAŞAM BELİRTİLERİ AZALMIŞ DURUMDA"
Birincisi bu kanalizasyon ve yağmur sularının ayrıştırılmaması, dolayısıyla yoğun bir şekilde atık su tesisine doğru gitmesi ve bu tesisinde İzmir'in kapasitesini alacak şekilde değil de 'almayacak' şekilde dizayn edilmesidir. Şu anda bile atık su tesisi kapasitesinin üzerinde çalışıyor. Buna önlemler alınma konusunda geç kalınmışlıklar var. Ve İzmir Körfezi'nde özellikle iç körfezde deniz yaşamı sona ermek üzere. Bakanımız Murat Kurum'da bu noktaya dikkat çekti. Bizim gözlemlediğimiz ciddi anlamda yaşam belirtilerinin azalmış durumda olmasıdır.
ÇİĞLİ ATIK SU TESİSİNE BİRÇOK DEFA CEZA KESİLMİŞ
Temizleme konusunda bakanlığın devir aldığını söylemek şu aşamada yanlış. Bakanlık şu anda durum tespitini yapıyor. Çünkü normal şartlarda İzmir BB'nin burada ciddi bir sorumluluğu var. Sayın bakanda konuşmasında buna vurgu yaptı. Burada İzmir BB'sinin yönettiği Çiğli Atık Su Tesisine bakanlık son 5 yılda 13 kere ceza geldi. Toplam ceza oranı 6 milyonun üzerinde. Cezaların temel sebep sebebi bu Çiğli Atık Su Tesisinin denizi kirletmesidir. Dolayısıyla bakanlık burada durum tespiti yapıyor. Bakanlığımız burada yapılması gerekenleri yerel yönetimlerin yapmasını sağlayacaklar. Bunun uygulanmasının sıkı takipçisi olacaklar.
"İZMİR BB BAŞKANI YURT DIŞINDAYMIŞ"
Normal şartlar altında bakanlık harekete geçmeden yerel yönetimler sorumluluğunu yerine getirmesi gerekirdi. Bildiğim kadarıyla bakanlığız İzmir BB Başkanı dahil olmak üzere bütün paydaşları bu toplantıya davet etti. Sanıyorum İzmir BB Başkanı Körfez'den daha önemli işleri olduğu için yurt dışında olduğu için bu toplantıya katılamıyor diye biliyorum.
O balıkları biz varken de sanırım atmışlar. Bunlar trajikomik şeyler. Gerçekten post truth çağı yaşıyoruz. Şu anda körfezin iç kesiminde yaşam yok. O martılar o suya nasıl koyuluyor? Bunu bile anlamak mümkün değil. Çünkü yaşam yok, oksijen kalmamış.