Süper Tayfun Yagi, Filipinler ve Çin'i vurduktan sonra Vietnam'a doğru ilerliyor.

Çin anakarasının güneyindeki popüler bir turistik ada son on yılın en güçlü tayfunu tarafından büyük zarar gördü ve bölge potansiyel olarak yıkıcı rüzgarlar ve sağanak yağmurla karşı karşıya kaldı. Devlet medyasına göre süper tayfun Yagi, Cuma günü 240 km/sa rüzgarla Hainan adasının kuzey doğusundaki Wenchang şehrine çarptı. Yagi, 2014 yılında 46 kişinin ölümüne neden olan Rammasun'dan bu yana Hainan'ı vuran en güçlü tayfun. Çin hava durumu ajansı bunun sonbaharda karaya ulaşan en güçlü tayfun olduğunu söyledi. Hainan adasındaki yaklaşık 400.000 kişi Yagi'nin gelişinden önce güvenli bir yere tahliye edildi. Trenler, tekneler ve uçuşlar askıya alınırken, okullar kapatıldı.

Hafta başında Filipinler'in kuzeyini kasıp kavurduktan sonra gücünü iki katına çıkaran Yagi, bu yıl şimdiye kadar görülen en güçlü ikinci tayfun. Meteoroloji uzmanları Yagi'nin Hainan ve Çin'in en kalabalık eyaleti olan komşu Guangdong'da "feci" hasara yol açabileceğini söylüyor.
Hint-Pasifik Tropikal Siklon Uyarı Merkezi Perşembe günü yaptığı açıklamada Yagi'nin "son derece tehlikeli ve güçlü" bir süper tayfun olduğunu ve "potansiyel olarak yıkıcı" bir iniş yapabileceği uyarısında bulundu. Süper tayfun, Kategori 5 kasırgaya eşdeğerdir. Yerel medya, Yagi'nin karaya inmesinden kısa bir süre sonra Hainan'da yaygın elektrik kesintileri yaşandığını ve yaklaşık 830.000 hanenin bundan etkilendiğini bildirdi. Yaklaşık 7.000 kişiden oluşan acil durum ekipleri, Cuma akşamına kadar 260.000 eve elektrik verildiğini söyledi. "Büyük ve yıkıcı rüzgarlar" konusunda uyarıda bulunan yetkililerin emriyle Çarşamba gününden bu yana tüm turistik yerler kapatıldı.

Beyaz kumlu plajları, lüks otelleri ve gümrüksüz satış mağazalarıyla Hainan, "Çin'in Hawaii'si" olarak adlandırılıyor. Dünyanın en uzun deniz geçişi olan Hong Kong'u Makao ve Guangdong'daki Zhuhai'ye bağlayan ana köprü de kapatıldı. Fırtına Cuma akşamı Guangdong'da ikinci kez karaya çıktı ve rüzgar saatte 200 km'yi aştı. Bölgenin bazı kesimleri Perşembe gününden bu yana şiddetli yağış ve kuvvetli fırtına yaşıyor. Çin hava durumu otoritesi yağış miktarının 500 mm'ye kadar ulaşmasını bekliyor. Hainan tayfunlara yabancı değil. Ancak Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, 1949'dan bu yana Hainan'a inen 106 tayfundan sadece dokuzu süper tayfun olarak sınıflandırıldı. Çinli yetkililer Yagi'nin son on yılda güney kıyılarını vuran en güçlü tayfun olacağına inanıyor. Başka bir yerde, Hong Kong'da, şehrin borsasında işlemler askıya alındı ve okullar kapatıldı. Şehirdeki aşırı hava koşulları nedeniyle beş kişi yaralanırken, yetkililer genel hasarın sınırlı olduğunu söyledi.

Yorumlar 19 Yorum Var
  • Gökhan 07.09.2024 21:54
    Doğu Türkistan a yapilan zulmün karşılığı olarak bu yetmez ama evet !
  • memlekteli 07.09.2024 17:30
    zalimler için ve münafıklar için yşasın cehennem allah bin mislinı versın inşaallah üzellikle allaha meydan okuyanlara hem lanet osun hede allah milyarlarca kere daha daha büyük bela ve felaketlerle onları yerın dibine soksun inşaalllah amin.
  • Hollandadan 07.09.2024 17:21
    Böyle bir tayfun ülkemizde olacak, çatısı uçmayan bina kalmaz..
  • cakal ali 07.09.2024 17:04
    israil usa olsa yerle bir etse hepsini køpeklerinin
  • Çiçek 07.09.2024 16:44
    ALLAH'IN. GÜCÜ HERSEYE. yeter bu ne ki. tepenizden. Taş. gibi. Dolu saatlerce. yağdırsa. şehir kalmaz. Zaten. Aklı biraz çalışan düşünür bu dünyaya niye geldik ALLAH Ne istiyor bizden
Daha fazla yorum görüntüle