Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle, resmi ziyaret kapsamında Ankara'ya geldi. İki lider çeşitli konularda 17 anlaşma imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Gündeme ilişkin Haber7’ye konuşan Haber7 Güvenlik Analisti Eray Güçlüer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Tüm dünyanın dikkatle takip ettiği görüşmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Haber7 Güvenlik Analisti Eray Güçlüer, 17 görüşme hariç 36 ayrı konuda mutabakatın sağlandığını belirtti. Güçlüer, görüşmede üç ayrı önemli konunun olduğunu vurguladı. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma yapılmasının beklendiğini belirten Eray Güçlüer, Mısır ve Yunanistan arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmanın da gayri resmi olduğunu vurguladı. 

Güçlüer, Mısır’ın Türkiye ile anlaştığı noktada Akdeniz’de 50 bin kilometre kare kazanacağını ancak Yunanistan ile aynı anlaşmada kendi bölgesinden 50 bin kilometre kare kaybedeceğinin altını çizdi. Türkiye’nin sürecinin Birleşmiş Milletler deniz hukukuna uygun olduğunu ancak Yunanistan’ın böyle bir meşruiyeti olmadığını söyleyen Eray Güçlüer, 2021 yılında ’18. Parsel’ adımının kritik olduğunu ve bugün için olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi. 

Görüşmedeki önemli detaylardan birinin de enerji kaynaklarına ilişkin olduğunu belirten Eray Güçlüer, görüşme sonrası ortak enerji çıkarımına ilişkin anlaşmaların imzalanmasını beklediğini vurguladı. Derin deniz geçişinin kritik olduğunu söyleyen Güçlüer, Mısır-Türkiye arasında Doğalgaz Enerji Anlaşması’nın imzalanabileceğini dile getirdi. 

İsrail ve Mısır’ın geçmişte savaştığını hatırlatan Eray Güçlüer, İsrail’in mevcudiyetinin Mısır’ı stratejik geleceği için önemli olduğunu ifade etti. Mısır’ın ordu yapısını mercek altına alan Güçlüer, Mısır’ın bu alanda dışa bağımlı olduğunu belirtti. Farklı silah sistemlerinin bu açıdan tehlikeli olabileceğini vurgulayan Güçlüer, Çelik Kubbe gibi yerli yazılımlarla yerli ve milli savunma sistemlerinin önemine dikkat çekti. Mısır’ın KAAN projesinde yer almak istediklerini belirttiklerini söyleyen Eray Güçlüer, savunma sanayi anlamında da ciddi adımların atılabileceğini vurguladı. 

Yorumlar 27 Yorum Var
  • Misafir dediki 08.09.2024 11:25
    amerika ingiltere , fransa Türkiye nin işini bitireceklerdi ama baktılar rusya ve çin ayrıca kuzey kore var vazgeçtiler
  • Yoksul 08.09.2024 11:23
    dengeleri değiştireceklermiş amerika dayaktan kırar geçirir fazla konuşmayın
  • Arkut 08.09.2024 09:29
    Bence f22 yi abd nasıl diger ulkelere vermiyorsa bizler de kaan ı herkese vermemeliyiz. Alt modelleri gelistirip satabiliriz ve tabi diger silah sistemlerini..
  • Qwertyu 08.09.2024 09:26
    Mısırın kaan projesine ne katkısı olacak saçmalık bu tür haberleri gördükçe kaana olan ümidim de kayboluyor
  • Varanfsxk 08.09.2024 08:56
    Sisi Deneen bu Adam darbeci, adi Biri deyilmiydi. Ne olduda kiymete bindi.
Daha fazla yorum görüntüle