Yeni bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonları önemli ölçüde azaltılmazsa, küresel nüfusun yaklaşık dörtte üçü önümüzdeki 20 yıl içinde aşırı sıcaklıklarda ve yağışlarda güçlü ve hızlı değişiklikler bekleyebilir.

CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi'nden bilim insanları tarafından yürütülen ve Reading Üniversitesi tarafından desteklenen araştırma, emisyonların Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşacak kadar azaltılması halinde nüfusun yüzde 20'sinin aşırı hava riskleriyle karşı karşıya kalabileceğini, sınırlı önlem alınması halinde ise bu oranın yüzde 70'e çıkacağını gösteriyor.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan yeni makale, küresel ısınmanın hava durumundaki normal değişimlerle birleşerek hem aşırı sıcaklıklarda hem de yağışlarda on yıllarca sürecek çok hızlı değişimler yaratabileceğini gösteriyor. Aşırı hava koşullarının farklı ülkeler üzerindeki etkisini araştıran çok az çalışma var.

CICERO'daki araştırmanın başyazarı Dr. Carley Iles şunları söyledi: "Küresel ortalamaya kıyasla insanların ve ekosistemlerin deneyimleriyle daha ilgili olmaları nedeniyle bölgesel değişikliklere odaklanıyoruz ve önümüzdeki on yıllar boyunca bir veya daha fazla aşırı olay endeksinin oranlarında önemli değişiklikler yaşayacağı öngörülen bölgeleri belirliyoruz."

Yorumlar 0 Yorum Var