Pek çok çalışana müjde gibi bir haber bulunuyor. Türkiye'de uzun süredir beklenen "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" hayata geçiriliyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) da yer alan bu yeni sistem, 2025'in son çeyreğinde uygulamaya girecek. Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program’da sistemle ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işverenlerin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır.”

NELER DEĞİŞECEK?

Şu an zorunlu olmayan ve 45 yaş altı çalışanları kapsayan Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) Otomatik Katılım Sistemi, ikinci bir emeklilik olarak uygulanacak.

Bu sistemle çalışanlar hem SGK'dan emekli olurken hem de işverenlerin katkısıyla ikinci bir emeklilik hakkına sahip olacak.

Mevcut durumda çalışanlar her ay brüt maaşlarının yüzde 3'ünü BES’e yatırıyor. Devlet de bu tutarın yüzde 30’u kadar katkı sağlıyor.

İşveren katkısının da sisteme dahil edilmesiyle, çalışanlar birikimlerini değişik fonlarda artırabilecek.

10 yıl-56 yaş şartları sağlandığında toplu para veya emekli maaşı alma imkanı olacak.

2025 YILINDA UYGULAMADA

Dünyada çeşitli modellerle uygulanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, emekli olduklarında çalışanların gelirlerinin düşmemesini ve yaşam standartlarının korunmasını hedefliyor. Bu sistemin 2025’in son çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor.

SİSTEMDEN ÇIKIŞ YOK

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne giren çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında emeklilik için birikim yapacak. Sosyal güvenlik sisteminden emekli olduklarında, bu tamamlayıcı sistemden de emekli olacaklar.

Tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olmayacak, yalnızca emeklilikte ek gelir sağlayacak.

KIDEM TAZMİNATIYLA İLGİSİ YOK

Takvim'den Faruk Erdem'in haberine göre, Tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin yerini almayacak ve sadece çalışanın emekliliğinde ek gelir sunacak.

Bu sebeple kıdem tazminatı ile bir bağlantısı bulunmuyor. Kıdem tazminatı, İş Kanunu kapsamında çalışanların hakkı olarak devam edecek.

SGK’DAN ÇIKIŞ GEREKECEK Mİ?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne dahil olan çalışanların SGK primleri kesilmeyecek. İşveren, SGK’ya prim ödemeye devam edecek ve ayrıca çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik primi yatıracak.

Böylece çalışanlar hem SGK’dan emekli maaşı alacak hem de yeni sistemde biriken paralarını toplu ya da maaş olarak alabilecekler.

BES FON BÜYÜKLÜĞÜ 1 TRİLYON TL’Yİ AŞTI

BES toplam fon büyüklüğü: 1 trilyon 17 milyar 874 milyon TLKatılımcı payı: 893 milyar 509 milyon TLDevlet katkısı: 124 milyar 365 milyon TLKatılımcı sayısı: 9 milyon 276 bin kişiOKS katılımcı sayısı: 7 milyon 535 bin kişi

OKS toplam fon büyüklüğü: 76,4 milyar TLDevlet katkısı: 4 milyon 767 bin TLOKS sertifika sayısı: 11 milyon 266 bin

YAŞ ŞARTI DEĞİŞECEK Mİ?

Mevcut sistemde BES ile emeklilik yaşı 56 olarak uygulanıyor. Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde yaş şartının 60’a çıkarılması da seçenekler arasında yer alıyor.

Ancak kesin karar, yasal düzenleme sürecinde belirlenecek.

Yorumlar 0 Yorum Var