Londra'nın merkezinde  ve İngiltere'nin ilk Filistin kültür merkezi olan Palestine House açıldı.

FİLİSTİN EVİ'NİN TEMELİ ATILDI

High Holborn'daki Hiba Lübnan ve Filistin restoranının üzerinde yer alan Palestine House'un planlanan beş katından ikisi tamamlandı. Palestine Hoouse'un  tasarımı geleneksel Filistin iç mekanının ambiyansını yansıtıyor. Renkli fayanslar, çatı pencereleri, taş duvarlar ve ahşap kirişler.

FİLİSTİN SEMBOLLERİ HER YERDE

Geleneksel olarak sürgündeki Filistinlilerin sembolü olan dev ahşap anahtar ana avlunun üzerinde asılı duruyor. Sürgünde olan Filistin'lilerin bir gün evlerine döneceklerini sembolleyen anahtar içeri gelenlerin ilgisini çekiyor. Filistin Evi geleneksel Filistin yemekleri sunarken  canlı müzik, görsel sanat ve şiir etkinlikleri de unutulmadı. Merkez aynı zamanda Filistin pazarına da ev sahipliği yapıyor.

'HERKES FİLİSTİN EVİNE DAVETLİ'

Kültür merkezinin yapımcısı Osama Qashoo, 300.000 sterlinlik bir kitlesel fonlama kampanyasıyla Filistin Evi'nin 2025 yılı başlarında tamamlanmasını umuyor. Qashoo verdiği röportajda "Filistin Evi, 17 yıl kadar önce genç bir mülteci olarak kendimi yalnız hissettiğim ve dünyadan kaçmak istediğim bir dönemde kurduğum bir hayalin doğuşudur. Filistin Evi her zaman eksikliğini hissettiğim bir yerdi. Filistin Evi'nin tüm bu acı ve üzüntüyü biriktirip güç ve güzelliğe dönüştürebileceğimiz bir yer olmasını istiyorum. Bu ev herkes için, Filistin Evi'ne herkes davetlidir" ifadelerine yer verdi.

'BÜTÜN EZİLEN TOPLUMLARIN MERKEZİ'

Qashoo, merkezin beş katı da tamamlandığında, Filistin Evi'nin Filistin kültürünü film gösterimleri, konferanslar, kitap okumaları, sergiler ve konserler içeren yıl boyu süren etkinlik programıyla kutlayacağını söylüyor. Aynı zamanda "Filistin ve diğer ezilen ya da yerinden edilen topluluklarla dayanışma içinde olan herkesin buluşabileceği, çalışabileceği ya da sadece düşünebileceği bir alan" olarak hizmet verecek.

 

Yorumlar 0 Yorum Var