Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Siemens şirketinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını açıklamasına Almanya merkezli şirketten yanıt geldi.

Santralin önemli tedarikçilerinden biri olan Siemens Energy, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, bazı ekipmanları uzun süre önce teslim ettiklerini vurgularken yaklaşık bir yıldır Akkuyu için öngörülen teslimatların yapılamadığını, çünkü şirkete gerekli ihracat ve gümrük izinlerinin verilmediğini kaydetti. Siemens Energy sözcüsü, "Elbette biz de şirket olarak ihracata yönelik kurallara uymakla yükümlüyüz" diyerek federal hükümete işaret etti. 

Bakan Bayraktar, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını vurgulayarak bunun bir kaşılığı olması gerektiğini belirtmişti.

Almanya'da ihracat izinlerini Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'na bağlı Ekonomi ve İhracat Kontrolü Dairesi veriyor. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırarak savaş başlatmasının ardından Rus özel ve tüzel kişilerle bağlantılı ihracatlar sıkı denetime tabi tutuluyor.

Öte yandan Siemens Energy, DW Türkçe'nin, şimdiye dek hangi ekipmanların teslimatının yapılıp hangilerinin yapılamadığı, ihracat izni verilmemesinin nedenleri ve bunun Rusya'ya yönelik yaptırımlarla bağına ilişkin sorularına cevap vermekten kaçındı.

Şirket sözcüsünün yazılı cevabında, "Yönelttiğiniz detaylı sorulara maalesef cevap veremiyoruz. (...) Bir güç santrali güvenlik açısından mühim bir altyapıyı oluşturduğundan tedarikçi olarak bizler sipariş edilen hangi parça ve ekipmanları teslim ettiğimize, nelerin eksik kaldığına dair bilgi veremeyiz" ifadeleri yer aldı.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Özkan 17.09.2024 11:44
    Almanlarla neden iş yapıyorsun,bunun böyle olacağı belliydi ,gezi parkından beri Almanlar Türkiye'nin büyümesini istemiyor.git Japonlar,g.kore, Ruslarla çalış