F-35 savaş uçağını da üreten Amerikan savunma devi Lockheed Martin Pazartesi günü AGM-158 seyir füzesinin daha uzun menzilli bir varyantı olan XR'i ilk defa sergiledi.

Şirket yetkilileri Hava ve Uzay Kuvvetleri Birliği'nin Hava, Uzay ve Siber konferansı sırasında gazetecilere yaptıkları açıklamada, yeni AGM-158 XR'nin sadece AGM-158B Müşterek Havadan Yüzeye Standoff Füzesi Genişletilmiş Menzili (JASSM-ER) ve AGM-158 Uzun Menzilli Gemi Savar Füzesi'nin (LRASM) daha uzun menzilli bir versiyonunu yapmak için dahili araştırma ve geliştirme fonuyla geliştirildiğini söyledi.

ÇİN TEHDİDİNE KARŞI GELİŞTİRİLDİ

Lockheed Martin'in Füzeler ve Atış Kontrol iş biriminde strateji ve gereksinimler, hava silahları ve sensörlerden sorumlu başkan yardımcısı Michael Rothstein, bu konseptin bir çatışmada Çin'in kabiliyetlerine ilişkin endişeler nedeniyle Amerikan kuvvetlerine daha fazla kabiliyeti sağlamaya yardımcı olmayı amaçladığını ve daha uzun menzilli füzenin Savunma Bakanlığı'na yakıt ve hedefe daha fazla silah atmak için zaman kazandıracağını vurguladı. Rothstein sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir şeyleri artan uzaklaşma menzilinde bırakırken, bırakma noktanıza daha uzağa gitmek zorunda kalmak yerine, artık yakıt ikmali, yeniden silahlanma ve bir sonraki mühimmatınızı çevirmek için geri dönüyorsunuz. Dolayısıyla savaşçı için operasyonel tempo oluşturmaya yardımcı oluyor, çünkü artık bir günde daha fazla sorti üretebilir ve diğer silahlarla veya diğer XR'lerle ya da her ne olursa olsun bunu yapmaları gerekiyorsa hedefe daha fazla kütle koyabilirler" dedi. Rothstein, yaptıkları hesaplamalarda ordunun daha kısa savaş uçağı menzillerinden tasarruf edeceği yakıtın, XR füzesinin daha yüksek yakıt ve menzil kapasitesini telafi etmekten daha fazlasını yaptığını ve bunun da diğer görev setleri için tanker ve uçak gazından tasarruf sağlayabileceğini belirtti.

"Ancak AGM-158 XR'nin F-16'da kullanmak için çok büyük olacağını ve daha büyük ve ağır silahın füzeyi fırlatan uçağın menzilini etkileyeceğini kabul etti. Yine de Rothstein, bu değişikliklerin daha geniş füze menziline göre önemli olmadığını savundu. 

Lockheed 2022 yılında Troy'da ikinci bir fabrika açarak yılda 720 adet kombine JASSM ve LRASM füzesi üretmeye başladı. İkinci Troy fabrikası hazır olmadan önce şirket yılda yaklaşık 550 AGM-158 füzesi üretiyordu.

Rothstein yıllık 720 füze seviyesini geçtiklerini, bu nedenle yıllık 1.100'e ulaşmak için hala inşa ettiklerini de sözlerine ekledi.

HARP BAŞLIĞI TAŞIYABİLECEK!

Lockheed Martin’in hava hakimiyeti ve saldırı silahları genel müdürü John Hill  AGM-158 XR hakkında "XR, öncekilere kıyasla önemli bir sıçrama yaparak çok daha fazla gaz ve 1.000 kiloluk büyük bir harp başlığı taşıyabilmektedir." dedi.

Yorumlar 27 Yorum Var
  • Söz Konusu Vatan 18.09.2024 13:14
    Çin ve Rusya ile her alanda İttifakı kurmak şart olmuştur.
  • Yerli 18.09.2024 10:14
    Elektirik sistemini kesen füze var elekmanyetik füze bomba Türkiye uretmeli nukleher fuzede zamanimiz kısa savaş baslamadan yetişmeliyiz nuklehere yerli üretmeliyiz yoksa sihah gi olarak her ürün sayılacak inadına yerli
  • memo 18.09.2024 09:42
    filistine, lübnana,yemene yardım etmedikden sonra biz üretip abd ye satarız oda pkk ve israile verir, yılanın başı biziz.
  • Nokta 18.09.2024 09:42
    Ukrayna yahudi lider zelenski nin Siyonist olduğunu anladık. Rusya planı bittiği zaman Çin kendisine dikkat etsin çin için büyük hazırlık yapıyorlar. Rusya, Çin vb ülkelerin varlığı için birlik okunmalı. Birinize yapılan hepinize yapılmış gibi olmazsa yazık olacak. O dallar tek tek kırılacak...
  • Kemal 18.09.2024 09:26
    kendinizi vurursunuz inşallah ...araba gibi pasta cila yapmışlar bide
Daha fazla yorum görüntüle