AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, 'Türkiye 2024 sonunda makro değerler olarak hedeflerini tutturacak. Ve biz inşallah 2025 enflasyonu da aşağı istediğimiz düzeylere çekeceğiz ve 2026'dan sonra ülkemiz tekrar sıçrama noktasına gelecek.' dedi.

"Hedefimiz enflasyonu aşağıya çekmek"

Kaderlerinin ülke kaderiyle özdeşleşir vaziyette olduğunu anlatan Demiröz, “Biz bu ülkeyi yönetmekle zorunluyuz ve diğer partiler her ne kadar başarılı, başarısız ne derlerse desinler hiçbirinin bir tane projesi yok. Bir olayla ilgili tek bir projeleri yok. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de bunları görüyorsunuz. İzmir'de balıklar bile hava alamaz duruma geldi? İstanbul zaten yönetiliyor mu? Kim var başında belli değil. Bu nedenle biz bu ülkeyi yönetmeye devam edeceğiz. Bu insanlarımıza bizi bütün seçimlerde öne çıkaran bu millete bir şükran borcumuz var.” diye konuştu.  

Pandemi, savaş, deprem ve bazı gelişmelerin ekonomide dengesizlik getirdiğini de vurgulayan Demiröz, “Hepimiz bunu izliyoruz, biliyoruz. Fiyat istikrarı bozuldu ve maalesef ülkemizde bir enflasyon yükseldi. Şimdi bütün çalışmalarımız ekonomik olarak bütün çalışmalar bu enflasyonu aşağıya çekmek, fiyat dengesi istikrarını sağlamak. Bu arada üretimi ve istihdamı arttırmak ki onlar Türkiye nereden bakarsak bakın, en kötü zamanda bile büyüyen bir ülke. Ve yıllardır da bu büyüme trendini sürdürüyoruz. Son gelişmelerde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye lehine verdikleri notları izliyorsunuz. Hep yükselmede. Risk primimiz 600 bazlardan şu an 270’lere karar düşmüş vaziyette.” ifadelerini kullandı.

"Fiyatlar geri çekilecek"

Türkiye’nin makro değerler açısından 2024 yılında hedeflerini tutturacağını dile getiren Demiröz şunları söyledi: 
“Ve biz inşallah 2025 enflasyonu da aşağı istediğimiz düzeyleri çekeceğiz ve 2026’dan sonra ülkemiz tekrar sıçrama noktasına gelecek. Zaten temel maddelerde fiyatlar istikrara doğru gidiyor. Yani inşaat sektörünün diğer konulardaki demiridir, çimentosudur, ana ham maddelerinin yılbaşından sonra fiyatlarının geri çekileceğini ve gerçek değerlerine ulaşacağını göreceksiniz.”

"Emeklilerin durumunu biliyoruz"

Emeklilerin durumunu da bildiklerini ifade eden Demiröz,  “Yani çok fazla düşünecek araştıracak bir durumda değil. Emeklilerin emeklilik sistemini gözden geçirmemiz lazım. EYT çıkarıldıktan sonra tabii sosyal güvenlik sistemi biraz daha karmaşık hale geldi. Ve en kısa zamanda tekrar bunu Türkiye'nin normal, uluslararası düzeyde bir sosyal güvenlik sistemine kavuşulması gerekiyor. Hatta belki 657 devlet memurları yasasında da yeni bir düzenleme yaparak bizim özel sektörü öne çıkarıp cazip hale getirmemiz lazım. Çünkü öyle olmayınca herkes devlete yükleniyor ve devletteki şu anda 5 milyonu aşan bir çalışanımız var. Bu çok yüksek. Yani hem e-Devlet'e geçtik mesela. Onun da avantajları olmasına rağmen bu 5 milyonu geçen devlet memuru sayısı ülkenin maaş ödemeleri bakımından, bütçedeki ödemeleri bakımından yüksek bir rakam.” şeklinde konuştu. 

Özel sektörü desteklenmesi gerektiğini de aktaran Demiröz şöyle devam etti: “Yurt dışından gelecek kaynakları daha cazip bir halde mutlak suretle bankalar aracılığıyla yatırım yapan sanayicimize, esnafımıza ulaştırmamız lazım. Ve onların yapacakları üretim, istihdam ve dolayısıyla işçiliği aşağı çekecek maliyetleri destekleyeceğiz. Böylece Türkiye büyümeye, 2016’dakinden önceki ki o zaman faizleri biliyorsunuz. 4,5’lara kadar 4,6’ya kadar düşmüştü. Enflasyon 6’lardaydı. İnşallah o seviyelere en kısa zamanda getirmemiz lazım. Ülke 3 büyüse bile bu yeterli değil. Onun için biz tekrar bir atılımı 2026’dan sonra mutlak suretle yapmak zorundayız.” ifadelerini kullandı..
 

 

Yorumlar 0 Yorum Var