İsrail ve Lübnan arasındaki gerginlik her geçen gün artarak devam ediyor. İsrail'in ilk iki gün dijital saldırılarının ardından dün Hizbullah lideri konuşurken de jetlerini Lübnan üzerinde alçak uçuş yaptırmıştı. Dünya Hizbullah'tan bir cevap beklerken şu anda Beyrut'ta bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tuba Yıldız Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye bölgedeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
"BURADA HAYAT ÇOK ÇABUK NORMALE DÖNÜYOR"
Dr. Tuba Yıldız açıklamalarında şunları söyledi:
Beyrut'ta dün Hasan Nasrallah'ın konuşması sırasında iki defa sonik patlama oldu. Hafif bir gerginlik oldu, sokaklar hemen boşaldı. Nasrallah'ın konuşması öncesinde de iş yerleri erken dükkanlarını kapattılar. Sonik patlama sırasında da Nasrallah konuşmasına devam etti. Beyrut ve çevresinde de hayat çok çabuk şekilde normalde dönüyor. Güneydeki arkadaşlarla da görüştüğümde güvende olduklarını söylediler. Şu anda hayat normal akışında devam ediyor. Lübnan siyaseti Hizbullah'tan cevap bekliyor. Ama bu ne kadar şiddetli olur, tartışılır.
İŞTE İSRAİL'İN ASIL AMACI
 Hasan Nasrallah'ın dünkü konuşması 3 Kasım'daki konuşmasından farklıydı. 'Saldırı büyük ve şiddetli de olsa bize bir zarar vermedi' dedi. Hizbullah taraftarları da aynı şekilde düşünüyor. Açıkçası Hizbullah'ın şu ana kadar ki stratejisinden farklı bir strateji de izleyeceğini düşünmüyoruz.  İki gündür olan patlamalarla ilgili de farklı iddialar var ama kimsenin ev aletleri zarar görmedi. İkinci günün patlamasının büyük olma sebebi, yanında radyo gibi aletlerinin olmasından kaynaklanıyor. Yoksa insanların ev aletlerini kullanmada herhangi bir sorunu yok. İsrail tarafından yapılan açıklamada 'biz kuzeydeki vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine göndermek istiyoruz' gibi bir söylem oldu. İsrail askerlerinin bir kısmının kuzeye kaydırılması doğrudan bir kara savaşını gerektirir mi ondan çok emin değilim açıkçası. Sadece güneyde saldırılar artacak. Bu şekilde devam ederse zaten kuzeydeki İsrail vatandaşlarının kolay kolay yerlerine dönmesi beklenmiyor.

 

Yorumlar 0 Yorum Var