TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni dünya düzeninin şekillenmesinde Türk-Rus ilişkileri önemli bir unsur olduğunu belirterek, 'Savaşları, çatışmaları önleyecek, sorunları çözme kabiliyetine sahip yeni bir Birleşmiş Milletlere ihtiyaç vardır' dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanlığı Diploması Akademisi'ni ziyaret ederek öğrencilere hitap etti.

Tarihin önemli noktalarından birinden geçtiklerini belirten Kurtulmuş, Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla soğuk savaşın sona erdiğini, ardından ABD'nin tek başına domine etmeye çalıştığı küresel bir sistemin yaşandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'de tarihi çağrı: Daha neyi bekliyorsunuz?

Berlin Duvarı'nın yıkılması gibi ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin de yeni bir dönemin başlamasına işaret ettiğini dile getiren Kurtulmuş, "Bu dönemin en temel özelliği çok kutupluluk. Bundan sonra artık tek kutuplu bir dünya sisteminin geride kaldığı, hiçbir ülkenin, hiçbir gücün, hiçbir bölgenin tek başına dünyayı yönetemeyeceğini, domine edemeyeceğini biliyoruz. Bundan sonra bölgesel anlamda ve hatta küresel anlamda yeni güç denklemlerinin ortaya çıkacağını söylemek mümkündür." ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemde ikisi de önemli bölgesel güç olarak komşu ve dostane ilişkileri bulunan Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bundan sonraki dünya sisteminin gelişimine büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Bu çerçevede özellikle Türk ve Rus halkları arasındaki dostane ilişkilerin daha da geliştirilmesi, iki ülke arasındaki ortak projelerin geliştirilmesi hem iki ülkenin yararınadır hem de bölge barışının ve yeni dünya sisteminin şekillenmesinin önemli unsurlarından birisidir." diye konuştu.

"FİLİSTİN'DE YAŞANANLAR BİR TURNUSOL KAĞIDI MESABESİNDEDİR"

Kurtulmuş, Batı'nın Gazze'deki insanlık dışı katliamlar karşısında son derece insanlıktan uzak bir şekilde çifte standart izlediğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Dünyanın başka yerinde masum insanların öldürülmesi, çocukların, kadınların hayattan koparılması savaş suçu olarak kabul edilirken, bu işlenen suçlar uluslararası sistem tarafından cezalandırılmak üzere bazı Batı ülkeleri harekete geçerken aynı şey İsrailliler tarafından, İsrail hükümeti tarafından Filistinli masum insanlara karşı işlendiğinde bunlara karşı duyarsız kalındığı, sessiz kalındığı ve bunların görmezden gelindiğine maalesef hep beraber şahit oluyoruz. Ayrıca yine şu anda küresel bir sorun olan göç meselesinin Avrupa'yı nasıl çifte standartlı bir sürece doğru ittiğini görüyoruz."

Avrupa'nın hemen her ülkesinde ırkçılığın gelişmekte olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, bunun da gelecek dönemde dünya siyasetini etkileyecek önemli meselelerden birisi olduğunu aktardı.

Yorumlar 0 Yorum Var