Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ABD'li The New York Times'a yaptığı açıklamalarda başkent Tiran'da 109 dönümlük bir arazi üzerine "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olarak adlandırılacak İtalya'nın Roma şehrinde bulunan Hristiyanlık dininin katolik mezhebinin yönetim merkezi 'Vatikan' benzeri bir ülke kuracaklarını açıkladı. 
Kurulacak yeni devletin amacının Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek olduğunu söyleyen Rama, "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız." ifadelerini kullandı. Yeni devlet planıyla ilgili henüz ABD ve NATO dahil hiçbir müttefike bilgi verilmediğini belirten Rama, bu ülkenin ordusunun, sınır muhafızlarının ve mahkemesinin olmayacağını, pasaport renginin ise yeşil olacağı bilgisini verdi.

Arnavutluk'ta yeni devletin kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlarken Uluslararası avukatlar da dahil olmak üzere hukuk uzmanlarından oluşan bir ekibin, yeni devletin statüsünü belirleyen bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı öğrenildi. Yasa tasarısının parlamentodan onay almasının ardından 'Bektaşi Devleti' resmen ilan edilecek.

Arnavutluk'un içinde yeni bir 'Bektaşi Devleti' kurulacağının açıklanmasının ardından konunun Türkiye ve İslam diniyle ilgili yönleri tartışma konusu oldu. 'Bektaşi Devleti'nin devletin kurulmasına ilişkin uzmanlar 'Alevi Bektaşi'liğin İslam'dan ayrılmaya çalışılmasına ve ayrı bir din olarak dünyaya gösterilme amacına dikkat çekti. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Tosun ve Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Ankara Sosyal bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Avcu Haber7'ye dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Yorumlar 0 Yorum Var