Haber7 - ÖZEL

Terör devleti İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’ın ana kademesini 10 günde etkisizleştirip İran’ın paramiliter güçlerine kolay şekilde üstünlük kurarken, İran’ın dünkü kısmi füze saldırıları dışına hiçbir tepki veremeyip hem askeri hem de istihbari olarak zafiyet içinde olduğu görüldü. Gazze’de hiçbir devlet gücü olmaksızın teşkilatlanan Hamas’ın İsrail’e karşı verdiği kararlı direnişin ne denli büyük başarı olduğu bir kez daha ispatlandı.

SIZMAYA KARŞI STRATEJİK TEDBİR

Lübnan ve İran’daki istihbarat sızıntılarını önceden fark eden Hamas’ın, 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonunu bu ülkelere bilgi vermeksizin gerçekleştirdiği öğrenildi. Titizlikle planlanarak İsrail içlerine sızılan 7 Ekim’deki tarihi operasyonda Mossad ve Şin Bet’e istihbarat sızmasının önüne geçildiği kaydedildi.

7 Ekim operasyonuyla yüzlerce İsrail askeri ve vatandaşını esir alan Kassam savaşçıları, birçok askerî noktayı yerle bir etmeyi başarmıştı.

HAMANEY: BİZE HABER VERMEDİNİZ

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in, Hamas lideri İsmail Haniye’ye, “7 Ekim saldırısı hakkında bizi bilgilendirmediniz. Sizin için savaşa girmeyeceğiz. Ancak siyasi ve manevi desteğe devam edeceğiz.” dediği gündeme gelmişti.

Hamaney’in Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’na sahip çıkmadığına ilişkin ifadeleri, Reuters’a konuşan üç üst düzey Hamas ve İranlı yetkili tarafından aktarılmıştı.

TRUMP: İRANLILAR BİZİ ARAYIP BİLGİ VERDİ

ABD eski Başkanı Donald Trump, 2020 yılında ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani konusunda İran ile ittifak yaptıklarını açıklamıştı. İran’ın söz konusu suikastten sonra kendisiyle iletişime geçtiğini anlatan Trump, şu itirafı dillendirmişti:

“Bu daha önce hiç anlatmadığım bir hikaye. İran bir İHA'mızı düşürdüğünde İHA 14 yaşındaydı. Pek değerli değildi. Yakınlarda 39 mühendis ve pilotun bulunduğu büyük bir motorlu uçak vardı. Generallere sordum, 'arkasındaki uçağı mı düşürdüler?' ‘Hayır efendim, yapmadılar’ dediler. Bu ilginç dedim. Ama İran'ı vurmamız gerekiyordu, o yüzden onları çok sert vurduk. Radarlarını ve farklı şeyleri devre dışı bıraktık ve eğer bize karşı gelirlerse onlara asla mümkün olduğunu düşünmedikleri şeyler yapacağımıza dair bir açıklama yaptım. İranlılar bizi aradılar, ‘Başka çaremiz yok, itibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse 18 füze fırlatacağız ama endişelenmeyin, füzeler üsse ulaşamayacak.’ diyerek garanti verdiler. Söyledikleri gibi 18 füze atıyorlar, 5’i havada imha oluyor. Diğerleri üssün çevresine düşüyor...”

 

GAZZE’DE İSRAİL’İ ŞOKA SOKAN DİRENİŞ

İsrail’in soykırımcı ordusuyla göğüs göğüse çarpışan Hamas’ın askerî kanadı Kassam Tugayları, kısıtlı imkanlara rağmen 7 Ekim 2023’ten bu yana mukavemetini sürdürüyor. İsrail’in “yenilmez” algısını yerle bir eden Hamas, 7 Ekim’de işgal altındaki İsrail topraklarına karadan, havadan ve denizden operasyon başlatmıştı.

Hamas, Hizbullah ve İran’ın yüz yüze gelmekten kaçınıp uzaktan füze ve roket atışlarıyla karşısına alabildiği İsrail’le cephede vuruşan tek güç konumunda.

17 yıl boyunca abluka altında tutulan 363 kilometrekarelik Gazze Şeridi’nde kısıtlı imkanlarla geliştirilen silah sistemleriyle mukavemetini sürdüren Hamas, İsrail’in tank mevcudiyetinin yüzde 40’ını yok etmeyi başardı.

Gazze’de mühendislik harikası olarak inşa edilen yer altı tünellerini faal olarak kullanan Hamas, Gazze’ye giren İsrail askerlerine bu tüneller vasıtasıyla sürpriz operasyonlar düzenliyor.

Yasin 105 gibi çift başlıklı zırh delici füzelere sahip olan Hamas, F7 RPG’si ve Şavaz patlayıcılarıyla İsrail zırhlı araçlarını ve askerlerini hedef alıyor.

İsrail ordusuna genellikle vur-kaç taktiğiyle hasar veren Hamas mücahitleri, kimi zaman çıplak elle atılıp İsrail tanklarına patlayıcıları monte etme cesaretini gösteriyor.

Hamas mücahitleri aynı zamanda karadan karaya roketlerle İsrail işgalindeki topraklara saldırılar gerçekleştiriyor.

İSRAİL HER SİVİL KATLİAMININ ARDINDAN ASKERLERİNİ KAYBEDİYOR

İsrail, giriştiği her soykırım saldırısının arkasından, Hamas’ın başarılı operasyonlarıyla çok sayıda askerini kaybediyor. Hamas teşkilatının askerî kanadı Kassam Tugayları’nın öncülük ettiği mücahidler, İsrail ordusuna karşı spesifik saldırılar düzenliyor.

Gazze’deki insanlık dışı ambargo nedeniyle gıdaya erişemeyen, elektriği ve interneti olmayan, hava gücü bulunmayan, zırhlı araçlara sahip olmayan, takviye mühimmat ve cephane desteği alamayan, devlet imkanlarından mahrum olan Hamas teşkilatının askeri kanadı Kassam Tugayları, kısıtlı imkanlara rağmen hemen her gün İsrail ordusuna inanılmaz darbeler indiriyor.

Bakara Suresi’nin “Nice sayıca az bir topluluk Allah’ın izniyle sayıca daha çok olan bir topluluğa galip gelmiştir.” mealindeki 249. Ayet-i Kerimesi Gazze Şeridi’nde adeta tecelli ediyor.

Hamas mücahitleri 1 yılda 716 İsrail askerini Gazze’de öldürdü. 5 binden fazla İsrail askeri ise yaralı olarak kurtuldu.

TEKER TEKER GİDİYORLAR

Hamas karşısındaki başarısızlık dolayısıyla İsrail Ordusunun Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai 3 Eylül 2024’te istifa etti.

Savaş sürecinde İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Güvenlik Politikası ve Stratejik Planlama Sorumlusu Yoram Hamo, İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva ve Orta Bölge Komutanı Yehuda Fox istifa ederek ordudan ayrılmıştı.

HEZİMETİ İTİRAF EDİYORLAR

İsrail ile Hamas'ın çarpıştığı Gazze'de hiçbir cephede kalıcı başarı elde edemeyen İsrail ordusunun hezimeti Yahudi kurmaylar tarafından kabul ediliyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari: “Hamas’ı yok etme, Hamas’ı ortadan kaldırma işi sadece halkın gözüne kum atmaktan başka bir şey değildir. Hamas, insanların kalplerine kök salmıştır. Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor”

Eski İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon: “Hamas'ın geçici sivil yönetim olmadan çökmesi imkansız. Taktiksel bir zafer bulunuyor ama stratejik bir yenilgi de var. Hükümetin belirlediği hedeflerin hiçbirine ulaşamadık.”

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın eski Direktörü Tamir Bardo: “Netanyahu'nun tek umursadığı şey iktidarda kalmak. Bizi felakete götürüyor. Hamas'ı yenemeyiz.”

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak: “Hamas'ın, Gazze Şeridi'nin güneyinde yenilme ihtimali düşük. Üstelik kuzeyde gücünü henüz koruyor.”

İsrail Dışişleri ve Güvenlik Komitesi Başkanı Amit Halevi: “Veriler, Hamas taburlarının etkinliğinin hala son derece yüksek olduğunu gösteriyor. Savunma bakanının taburların çoğunun imha edildiği yönündeki açıklaması, cesaret kırıklığı yaratabilecek yanlış anlaşılmalara meydan veriyor.”

Eski Gazze Tümen Komutanı General Gadi Shamni: “İsrail ordusu Gazze’de bocalıyor ve açıklanan hedeflere ulaşamayacak. Gazze'den bütün esirlerin geri alınması zor. Hamas savaşta ağır kayıplar verecek fakat askeri olarak yok edilemeyecektir.”

İsrailli askeri analist Yoav Zeitoun: “İsrail ordusu son 14 yılda Tel Aviv'e sadece 50 dakika uzaklıkta kurulan bir ordunun (Hamas) gücü karşısında sahada her gün şaşkınlık yaşıyor. Ellerinde ana silahları RPG roketleri olmak üzere yüz binlerce silah var.”

Eski Mossad Başkan Yardımcısı Ram Ben Barak: “Bu, hedefi olmayan bir savaş ve bunu açıkça kaybediyoruz. Gazze savaşını kaybettik ve İsrail ekonomisi çöküyor.”

İsrailli emekli Tümgeneral Yitzhak Brik: “Kazandığımız başarıları kaybedeceğiz ve savaşın iki hedefine ulaşamayacağız. Kontrolümüz altında ilan ettiğimiz bölgelerde dahi askerlerimizin kaybının bedelini çok ağır ödemeye devam edeceğiz. Hamas'la savaşı kaybettik ve dünya çapındaki müttefiklerimizi baş döndürücü bir hızla kaybediyoruz. İsrail, Hamas ile çatışmayı durdurma ve esir takası anlaşması imzalamazsa durum daha da kötüleşebilir ve uçurumun dibine düşebiliriz.”

İsrailli tarihçi Moshe Zimmermann: “Hamas’ın 7 Ekim'deki saldırısı İsrail-Filistin çatışmasında bir dönüm noktası oldu. Saldırı siyonizm ideolojisinin başarısız olduğunu ortaya koydu.”

Yorumlar 0 Yorum Var