Çalişma ve Sosyal Güvenlik Bakani Dr. Vedat IşIkhan'dan haber7.com mikrofonuna özel açıklamalardan bulundu. Işıkhan, "Engellilerimizin önündeki bariyerleri yıka yıka geliyoruz." dedi.

Bakanlık olarak İŞKUR vasıtasıyla engelli kardeşlerimizin çalışma hayatına katılımını  destekleyecek birçok hizmet sunuyoruz.

2002 yılından bu yana yaklaşık 500 bine yakın engelli vatandaşımızın işe  yerleştirilmesine aracılık ettik.

Sadece 2023 yılında 35 binden fazla engelli vatandaşımızın iş bulmasına vesile olduk.

Bu sayı, 2024 yılı itibariyle 27 bine ulaşmış durumdadır.

Ayrıca iş ve meslek danışmanlığı hizmetimizle de engelli vatandaşlarımızı kendilerine  en uygun çalışma alanlarına yönlendirerek istihdamlarına katkıda bulunuyoruz.

Bu kapsamda “Her Engellinin Bir İş Koçu Olacak” diyerek, “Engelli İş Koçluğu” uygulamasını başlattık.

2018 yılında öncelikle 8 pilot ilde hayata geçirilen uygulamamız, şu an 81 ilde ve 120 birimde aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte.

İŞKUR’un en verimli istihdam politikalarından birisi olan Aktif İşgücü Programları,  engellilerimiz için de hayati bir öneme sahip.

Bu anlamda İşbaşı Eğitim Programları ve Mesleki Eğitim Kurslarına 2014 yılından  bugüne kadar 65 binden fazla engelli vatandaşımızın katılım sağladığını görüyoruz.

Engelli kontenjan açığı bulunan işverenlerle sürekli iletişim halindeyiz ve bu açıkların  kapatılması özel bir gayret gösteriyoruz.

Bu kapsamda, geçtiğimiz haftalarda müjdesini verdiğimiz “Çalışan Bildirim Sistemi”ni bir kez daha hatırlatmak isterim.

Malum, yakın zamana kadar engelli çalıştırma yükümlülüğü kontrolü Aylık İşgücü  Çizelgeleri aracılığıyla yapılıyordu.

“Çalışan Bildirim Sistemi” kapsamında geliştirdiğimiz bir yazılımla, bu belgenin İl  Müdürlüklerimize verilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırarak işleri daha da  kolaylaştırmış olduk.

Bu sayede işverenlerimizin engelli çalıştırma yükümlülüğünü otomatik olarak tespit  ediyor ve işverenlerimizle iletişime geçilerek engelli açığının kapatılmasını sağlıyoruz.

Halihazırda, kontenjan fazlası dahil olmak üzere engelli doluluk oranlarımızın %90’lara  ulaşmasından duyduğumuz memnuniyeti de burada özellikle ifade etmek isterim.

Ayrıca kamu ve özel sektör iş yerlerimizde engelli kontenjanın üzerinde çalışan  sayımız 12 bini aşmış durumda.

Bu rakamlar uyguladığımız politikaların pratik anlamda olumlu sonuçlarını göstermesi  bakımından oldukça önemli.

Bakanlık olarak engelli çalıştırmak isteyen işverenlerimizin sonuna kadar yanında yer  alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Öte yandan, İş Kanunumuzda da yer alan engelli çalıştırma yükümlülüğünü yerine  getirmeyen işletmelere uygulanan idari para cezalarının, engelli ve eski hükümlü  vatandaşlarımızın istihdamına yönelik çeşitli projelerin finansmanında kullanıldığını da  özellikle belirtmek isterim.

Bugün burada bir araya geliş amacımızı da teşkil eden, Engelli ve Eski Hükümlülere  yönelik Hibe Desteği Proje başvurularını 18 Eylül itibariyle başlattık.

Engellilere yönelik faaliyetler yürüten; bütün sivil toplum kuruluşlarımız, işletmelerimiz,  üniversitelerimiz, belediyeler ve kamu kurumlarımız ilgili projelerini 6 Aralık 2024  tarihine kadar İl Müdürlüklerimize teslim edebilecekler.

Ayrıca kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere yönelik projeler de 6 Aralık tarihine  kadar Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri aracılığı ile İl Müdürlüklerimize iletilebilecek.

Kendi işinin sahibi olmak her bireyin temenni edeceği bir istihdam şekli ancak  girişimcilik özellikle engelli vatandaşlarımız gibi özel politika gerektiren gruplarımız için  çok daha verimli bir çalışma yöntemi.

Bu sebeple, 2014 yılından bu yana uygulanan bu projeler sayesinde, engelli ve eski  hükümlü vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmalarına yönelik ciddi adımlar atıyoruz.

Engelli vatandaşlarımız tarafından hayata geçirilen projelere toplam 183 milyon TL  kaynak tahsis edildi.

Yine engelli vatandaşlarımızın mesleki eğitim ve rehabilitasyon projeleri kapsamında,  67 milyon TL’nin üzerinde kaynak tahsis edildi.

Bunun yanında engellilerin işe ve işyerine uyumunu sağlamak için hazırlanan projelere  3,6 milyon TL; destek teknolojileri projelerine ise 13 milyon TL’nin üzerinde kaynak  sağlanmış durumdadır.

Bu projeler, engelli bireylerin işyerlerindeki verimliliğini ve uyumunu artırmada kritik rol  oynamakta.

Korumalı işyeri projeleri kapsamında, 8,6 milyon TL kaynak tahsis edildi.

Bu işyerleri, özellikle zihinsel ve ruhsal engelli bireylerin istihdamına önemli katkılar  sunmakta.

Eski hükümlü vatandaşlarımız tarafından hazırlanan projelere ise toplam 110 milyon  TL kaynak sağlanmış durumdadır.

2014 yılından bugüne kadar toplamda, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın  istihdamına yönelik projelere 385 milyon TL’nin üzerinde kaynak aktarılmıştır.

Özellikle hibe destek tutarlarını yıllar içerisinde artırarak, daha fazla vatandaşımızın  kendi işinin sahibi olması sağlıyoruz.

2014 yılında 36 bin TL olan hibe desteğini, 2024 yılında 400 bin TL'ye yükselttik.

Engelli girişimcilik projelerinin %55’inden fazlasının tarım sektöründe yoğunlaştığını  söyleyebiliriz.

Aynı şekilde, eski hükümlü projelerinin de yaklaşık %68’i tarım sektörüne yöneliktir.

Bu rakamlar bize, bir tarım cenneti olan ülkemizde, tarım ve hayvancılık sektörünün  istihdam açısından ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını da göstermekte.

Yorumlar 9 Yorum Var
  • Zafer 04.10.2024 08:55
    Bende Engelliyim ama Engellilere iş begendiremezsinizzzz
  • Ahmet 04.10.2024 08:51
    verilen o kadar söz var ki, 3600
  • Mert 04.10.2024 08:34
    Seni gidi şakacı
  • ahmet 04.10.2024 08:13
    engellilere iş buluyorsunuz da ne işler yaptırıyor ne koşullarda çalıştırılıyorlar ? engelli bireyle normal bir bireyin çalışması ve zamanı eşit olamaz olmamalı.
  • aloooo 04.10.2024 08:11
    tamam 10numara engeliye iş buldunuz...peki evinden çıkamayan engelliye ve yakınına ne yaptınız...aloooo
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek