TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Gazi Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Programı'nda konuştu. Numan Kurtulmuş burada yaptığı açıklamalarda yeni anayasa çalışmalara ilişkin konuştu. Kurtulmuş açıklamasında 82 anayasasının 'darbelerin ürünü' olduğunu kaydetti, 'kurtulma vakti geldi' ifadelerini kullandı. 

Numan Kurtulmuş'un açıklamaları şu şekilde;

"82 Anayasasının birçok siyasal ve toplumsal sorunların kaynağında büyük payı olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık Türkiye'nin darbelerin ürünü olan bu anayasadan kurtulma vakti gelmiştir.

"DARBECİ RUH ANAYASADA HALEN GİZLİ"

Darbeci ruh anayasada hala gizli. Sadece metin değişmesi yetmez. Demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır. Bu anayasa yapım sürecinde imtiyaz ve istisnaların ortadan kaldırılması, demokratik kurumların millet anlayışı içerisinde yeniden gözden geçirilmesi demektir."

Türkiye’de bir reform iradesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı "Günümüz dünyasındaki gelişmeler çerçevesinde hiçbir şey eski kabul edildiği şekilde devam etmesi mümkün değildir. Bunun için diyoruz ki; anayasanın ele alınması, reform sürecinin önemli bir aparatı olarak görülmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Konuşmasında yeni anayasa yapım sürecini tarif eden Kurtulmuş, "Önce hangi usulle yapacağınızı ortaya koymanız lazım ki ondan sonra esasları doğru bir şekilde tartışabilesiniz. Herkesin fikrini ortaya koyacağı, şeffaf bir sürecin yönetilmesi, müzakerelerin de gerçek bir şekilde yönlendirilmesi şarttır. TBMM Başkanlığı’nın üzerine düşen bu şeffaf müzakere sürecini yönetebilmektir." dedi.

"ESAS ZEMİN TBMM"

Yeni anayasa yapım sürecinde, müzakerelerin doğru bir zeminde yapılması gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, "Bütün toplumsal birikimlerin üzerinde karar verecek yer TBMM’dir. Her yerde her şekilde tartışmalar yapılır ama tartışmanın sonuçlandırılacağı esas zeminin TBMM olduğunun altını çizmek isterim." şeklinde konuştu.

"İmtiyazların ortadan kaldırılmalı"

TBMM Başkanı, yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerektiğini de söyledi.

İmtiyaz ve istisnaların, demokrasilerin en büyük düşmanı olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "İmtiyaz ve istisnalar, seçkinci gruplara ya da bir takım avantajlı gruplara kamunun gücünü aktarmak demektir. Dolayısıyla bu anayasa yapımı sürecinde istisnaların ve imtiyazların ortadan kaldırılması gerekmektedir." dedi.

ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Meclis'in yeni yasama yılı açılış töreninde hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekillerine seslendiği konuşmasında yeni anayasanın önemine değinerek; şunları söylemişti;

12 Eylül askeri darbesi sonrasında silahların gölgesinde milli iradeye dayatılan mevcut anayasa, meclisimiz ve milletimize biçilmiş dar bir gömlektir. 1982'den beri yapılan irili ufaklı 20'den fazla değişiklik, milletin mevcut anayasadan memnuniyetsizliğini açıkça göstermektedir. Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 anayasasının miadı artık dolmuştur. Türkiye'nin 21. yüzyılda büyük hedef ve iddialarını gerçekleştirmesi ancak yeni, uzlaşmacı, özgürlükçü, katılımcı, sivil bir anayasa ile mümkündür.

AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak yeni anayasayla ilgili olarak elbette biz kendi hazırlıklarımızı hem de çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Yeni anayasanın hazırlık sürecinde her türlü fikre saygı duyarız, her düşünceyi ilgiyle dinleriz, her yapıcı teklifi hayırhahlıkla değerlendiririz.

Yorumlar 0 Yorum Var