Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, iki ülke arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, "Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız ama bu adım, barışın korunmasını temine dayalı bir savunma sanayinin aramızda teşkilidir." açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Balkanlar özelinde bölgesel meseleleri ele aldık. Münasebetlerimizin ahdi zeminini güçlendirecek metinlere, 11 anlaşmaya imzayı attık.

Sırbistanla ilişkilerimizde adeta altın çağı yaşıyoruz. Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak için adım atmaya devam ediyoruz. Sırbistan'daki yatırımlarımız, son 12 yılda 1 milyon dolardan 405 milyon dolara çıktı.

Yatırımcılarımızın desteğini hiçbir zaman esirgemeyen değerli dostum Vucic, bu tablonun çıkmasında büyük bir paya sahiptir. Balkanların huzur ve istikrarının önemini vurguladık. Bosna Hersek'in siyasi kırılganlığının bir an önce geride bırakılması noktasında Sırbistan'ın yapıcı yaklaşımının önemini vurguladım.

FİLİSTİN MESAJI

Filistin'in kurulması şart. Tüm ülkeleri, bağımsız Filistin Devleti'ni tanımaya çağırıyorum.

7 Ekim'den bu yana 9 ülke, Filistin devletini tanımıştır. Hala bunu yapmayan ülkelere Filistin devletini tanıma çağrımızı bir kez daha hatırlatıyorum.

Cumhurbaşkanı Vucic başta olmak üzere tüm dostlarımıza samimi misafirperverlikleri için tekrar teşekkür ediyorum. Aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.

"ERDOĞAN'IN POLİTİKALARINI TAKTİRLE KARŞILIYORUZ"

Toplantıda konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ortak basın toplantısı düzenliyor şu ifadeleri kullandı: 

Hem Türkiye'yi hem Sırbistan'ı ilgilendiren konuları görüştük. Küresel konularla ilgili görüşlerini aldım. Yaptığımız görüş alışverişi hem Türkiye hem Sırbistan için hayırlı olacak. Türkiye ile Sırbistan arasında çok iyi ilişkiler var.

Erdoğan'ın politikalarını taktirle karşılıyoruz. İki ülke arasındaki ticareti 7 kat artırdık. Cumhurbaşkanı Erdoğan bize ev ödevi verdi. Dış ticaret hacmimizi 2,6 milyar dolara ulaştıracağız.

Türkiye dostane ilişkiler kurmaya önem verdiğimiz ülke. Özellikle savunma sanayii alanında iş birliğimiz artmalı. İş birliğimizin her alanda büyümesi gerekiyor. Türk yatırımcılarına teşekkür ederiz.  Gelecekte daha yakın çalışarak Sayın Erdoğan'ın da izniyle daha iyi sonuçlara ulaşacağız. Dostluğumuzu daha nasıl geliştirebiliriz bunları konuştuk. 

Ankara ve Belgrad arasında her zaman bir köprü var. Sayın Erdoğan'a bir kere daha ziyareti için teşekkür ederim.

SORU-CEVAP

İKLİ İLİŞKİLERDE HANGİ SOMUT ADIMLAR ATILACAK?

(Erdoğan) Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız ama bu adım, barışın korunmasını temine dayalı bir savunma sanayinin aramızda teşkilidir.

Türkiye'nin İHA'lardaki imkanları adımlar içinde olacak. Kimse de Türkiye ve Sırbistan'ın savunma sanayine yönelik, içeriğinde neler olması gerekir bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın.

(Vucic) Türkiye, Balkanlar’da en büyük güce ve role sahip ülke. Dolayısıyla bu süreçlerde (barış ve istikrar) Türkiye’nin desteğini bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkanlar’daki sorunları çok iyi anlıyor ve her zaman diyaloğun sorunların tek çözüm yolu olduğunu söylüyor.

Sayın Cumhurbaşkanına ziyareti için teşekkür etmek istiyorum. 

ERDOĞAN'DAN BALKANLARDA KRİTİK TEMAS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretinin gündeminde Türkiye-Sırbistan ilişkileri, Balkanlar'daki gelişmeler, Gazze'deki soykırım ve işgal edilen Filistin toprakları ve Lübnan'a yönelik İsrail saldırıları yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkanlar temaslarını Sırbistan ile sürdürüyor.

Erdoğan'ı taşıyan uçak, Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na indi. Burada Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra konaklayacağı otele geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için Sırbistan Sarayı’nda resmi tören düzenlendi. İki lider törenin ardından başbaşa görüşmeye geçti.

İKİLİ TİCARET HACMİNİN 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR

Ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin ahdi zemininin geliştirilmesi amacıyla çeşitli anlaşmaların imzalanması planlanıyor.

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ikili ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temasları kapsamında İş Forumu da düzenlenecek. Bu toplantıda Erdoğan, Türk ve Sırp iş insanlarıyla bir araya gelecek.  

 

 

 

Yorumlar 0 Yorum Var