Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı.

Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentilerine paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Böylece faiz üst üste yedinci ayda da sabit kalmış oldu.

Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde, "Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir." denildi.

TCMB, Haziran 2023'ten bu yıl mart ayına kadar olan dönemde politika faizini 41,5 puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti.

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAK MI?

Merkez Bankası faiz kararını değerlendiren Ekonomist Muhammet Bayram, PPK karar metninde ‘eylül ayı’ enflasyon vurgusunda bulunulduğunun altını çizdi. Bayram, metnin şahin olduğunu ve Banka’nın sıkı para politikasına devam edeceğini dile getirdi. Hizmet enflasyonuna dikkat çeken Muhammet Bayram, ‘belirgin ve kalıcı iyileştirme’ dönemine girildiğini hatırlattı.

2025 yılının ilk çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağını ifade eden Ekonomist Muhammet Bayram, Merkez Bankası’nın bir süre daha politika faizini sabit bırakacağını dile getirdi. Kasım ayının sıkı geçeceğini belirten Bayram, “Ekim ve Kasım ayı diğer aylara nazaran sert geçebilir. Hem para politikası hem maliye politikası açısından sert duruş devam edecektir” dedi.

Kararın piyasaya yansımalarını ifade eden Ekonomist Bayram, Ocak ayı ile faiz indirimlerinin başlaması ile borsada pozitif görünümün devam edeceğini söyledi.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Cihan 17.10.2024 16:41
    Ticaretin ve üretimin önünün açılması faizlerin inmesine bağlı .Düzenli bir şekilde her ay 250 baz puan indirim başlamalı.
  • SERHAT 17.10.2024 16:22
    bankalar düşürmeye başladı. ÇOK YÜKSEK BİRAZ DÜŞÜRÜLMELİ