Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Mağara köyü binlerce yıllık olduğu tahmin edilen kaya resimleri dikkat çekiyor. 

Hangi döneme ait olduğu ve kim ya da kimler tarafından çizildiği hâlâ bir sır olan resimler, görenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 

Mağaranın girişinde bulunan; at, geyik ve sıralı insan figürlü resimler köy sakinleri tarafından farklı şekillerde yorumlanıyor. Resimlerin gizeminin çözülerek turizme  kazandırılması bekleniyor. 

Bulunan figürler hakkında konuşan Mağara köyü Muhtarı Ali Karadeniz, “Burada bir yaşanmışlık olmuş. Sıralı insan ve hayvan geçişleri var. Geyik var, at motifi var. Mağaranın üst tarafında odalar var.” şeklinde konuştu. 

"MABET OLDUĞUNA DAİR MOTİFLER BULUNUYOR"

Bu alanın gizli bir mabet olarak kullanıldığını düşündüren motiflerin bulunduğunu vurgulayan köy sakinlerinden Hasan Koç ise, “Hangi döneme ait olduğunu tam bilmiyoruz ama Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait işaretler var. Hristiyanlığın Roma baskısı altında olduğu döneme dair söylentiler var. O dönemlerde gizlice kullanılan bir mabet olduğuna dair motifler bulunuyor. Muhtemelen yazının da bulunduğu bir dönem fakat simgelerle hayvan motifleriyle bir anlatı yapılmaya çalışmış." ifadelerini kullandı. 

"KAYALAR OYULARAK YAŞAM ALANLARI İNŞA EDİLMİŞ"

Hitit güneşine benzeyen simgeler olduğunu kaydeden Koç, "At, geyik motifi var. Tekerlekle hareket eden insanlar var. Çoğunluğu tahrip olmuş eğer olmasa büyük bir tablo olurdu. Bunun bir hikâye anlatısı olduğunu düşünüyorum. Yukarılarda kayalar oyularak odalar yapılmış. Yaşam alanları inşa edilmiş. Buradaki motifler de o insanların gündelik yaşantılarından kesitler olabilir. Define arayanlar oluyor gelen gidenleri engellemeye çalışıyoruz ama burada bir çalışma yapılsa açık alan arkeoloji müzesi haline gelebilir.” dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var